Sant Valentí? No! Dia europeu de la salut sexual

decidirUGT rebutja les legislacions que atempten contra el dret de les dones i la llibertat a decidir sobre el seu propi cos

Avui 14 de febrer, Dia Europeu de la Salut Sexual i Reproductiva, des de la UGT de Catalunya volem denunciar de nou que la contrareforma de la llei de l’avortament del Govern del PP és un atemptat contra les llibertats de les dones a decidir sobre el seu propi cos. Un atemptat dirigit per la moral catòlica més ortodoxa i retrògrada dels que actualment ens governen. Una moral que mai hauria de decidir les polítiques dirigides al conjunt de la població, perquè els seus pecats no són els nostres. Una moral temerària i perillosa per a la salut de les dones. Les dones, de nou, objecte de l’ofensiva conservadora i patriarcal.

L’actual llei de l’avortament, aprovada el 2010 pel PSOE i encara vigent, permet l’avortament lliure fins a la setmana 14 de gestació i fins a les 22 setmanes en cas de risc de la vida o salut de la dona o si es donen anomalies al fetus, sempre que, en aquest darrer cas, hi hagi un dictamen d’especialistes. La llei vigent és similar a la que regeix en d’altres països europeus com Alemanya, Àustria, Bèlgica, Dinamarca, Finlàndia o França.

La reforma de la llei que va aprovar el Govern del PP en Consell de Ministres, en canvi, preveu la substitució de la llei de terminis del PSOE per una llei de supòsits, en línea amb l’anterior llei de 1985, però encara més limitada, tan sols a dos supòsits: l’existència de greu perill per a la salut física o psíquica de la dona embarassada i en cas de violació. En el cas de perill per a la dona, es podria avortar fins la setmana 22, però sotmès a estrictes mecanismes d’acreditacions que ho certifiquin. I en cas que l’embaràs fos conseqüència d’una violació, només es podria fer dins les 12 primeres setmanes i sempre que existeixi denúncia prèvia d’agressió sexual. Així, la nova llei de l’avortament eliminaria la possibilitat d’avortar en cas de malformacions si aquestes no provoquen la mort del nadó.

En cas d’aprovar-se, la llei seria encara més restrictiva que la de 1985, data d’entrada en vigor de la primera legislació que permetia l’avortament a Espanya desprès de la dictadura franquista.

Per tot això, la UGT de Catalunya denunciem:

· Que la reforma vulnera la llibertat a decidir sobre el propi cos.
· Que la reforma tracta les dones com a subjectes dependents i no aptes per decidir sobre sí mateixes.
· Que, de nou, la capacitat econòmica marcarà la possibilitat d’avortar generant noves desigualtats ja superades.
· Que es posarà en greu perill la salut de milers de dones sense recursos que hauran de recórrer a centres o clíniques il·legals que reapareixeran al mercat davant noves necessitats.
· Que aquesta reforma no només afecta les dones. Aquesta reforma és un cop d’estat als avenços socials i llibertats assolits en democràcia, que ens equiparava a la resta de legislacions europees.
· Que, en definitiva, aquesta reforma és un nou atac de la ultradreta espanyola al consens, a la igualtat i a les llibertats socials.

I, per tot això, demanem la seva retirada.

Comments are closed.