Nova llei protecció per cessament d’activitat autònoms

camion-bimbo

La CTAC-UGT de Catalunya ha rebut amb satisfacció l’aprovació definitiva de la Llei per la qual s’estableix un sistema específic de protecció per cessament d’activitat per als treballadors autònoms. L’organització espera ara que el text d’aquesta llei entri en vigor com més aviat millor i que al mes de setembre s’iniciïn els treballs per al seu desenvolupament urgent.

Actualment, 540.000 autònoms arreu de l’Estat -26.000 a Catalunya- que ja es troben acollits a les contingències per accident de treball i malaltia professional podran acollir-se automàticament en el sistema amb un complement de cotització moderat. La CTAC-UGT de Catalunya espera que centenars de milers de treballadors per compte propi s’incorporin voluntàriament al mateix.

El text definitiu incorpora algunes esmenes del Senat de caràcter molt positiu, en particular el termini de trse mesos que es dóna de forma excepcional perquè els autònoms que ara no ho facin puguin cotitzar per les contingències professionals i d’aquesta forma gaurdir de la prestació des del primer moment, així com el compromís de regular un sistema pel que es puguin capitalitzar les prestacions per posar en marxa un nou negoci, i la reducció a 12 mesos del període intermig del termini en què es gaudeixen dos drets de prestació.

A proposta de la CTAC-UGT de Catalunya, CiU també aprova una esmena per la qual s’arpova una nova prestació no contributiva de 425 euros per als autònoms que hagin quedat a l’atur des de l’1 de gener de 2009. Aquesta proposta dóna resposta en termes de justícia i igualtat als treballadors per compte propi que, un cop hagin cessat la seva activitat, no tenien cap tipus de prestació, mentre que els treballadors del règim general se’ls prorrotgava per dues vegades el subsidi no contributiu.

CTAC-UGT de Catalunya considera molt positiva aquesta decisió i espera que, tal i com ja es va fer a proposta de la nostra confederació a inicis d’enguany a Catalunya, els treballadors autònoms de la resta de l’Estat poden tenir accés a una prestació fins que es posi en marxa d’una manera efectiva la prestació contributiva (gener 2011). Per tant, des de la CTAC-UGT de Catalunya es demana une sforç per part del govern i de tots els partits del Parlament, perquè aquesta prestació tan necessària per més de 360.000 autònoms que s’han donat de baixa des del mes de gener de 2009 es pugui posar en marxa en les properes setmanes.

Tanmateix, des de la CTAC-UGT es posarà en marxa una campanya de difusió durant el mes de setembre per explicar aquesta llei.

Comments are closed.