Tancament imminent del laboratori de diagnòstic genètic d’Idibell

laboratori

Des de la UGT de Catalunya volem informar de la situació que està tenint lloc al centre de recerca IDIBELL i que, directament, afecten a 13 treballadors, però indirectament afecta a tota la societat catalana en general.

La direcció de l’IDIBELL, fundació pertanyent a la Generalitat de Catalunya, pretén tancar un dels seus departaments que, fruit de la recerca i l’aplicació dels seus resultats, i per iniciativa pròpia de diversos professionals, fa 25 anys van començar a fer diagnòstic genètic de les malalties humanes hereditàries en les què feien recerca, amb el conseqüent benefici per a tota la societat. Tot i acabar sent el laboratori públic de diagnòstic genètic més gran de Catalunya i un dels més grans del sud d’Europa, la Generalitat de Catalunya no ha estat capaç de reconèixer-ne la utilitat pública.

A causa de la crisi econòmica, s’han anat reduint de forma considerable el nombre d’anàlisis genètiques que demanaven, ja que són unes proves cares, tot i així el CDGM continua rebent al voltant de 800 mostres anuals, però la davallada afecta igualment als ingressos del CDGM, que era tractat com una unitat de negoci, oblidant per complet el benefici que aporta a la societat.

Després de certs canvis dins del Departament de Salut, al 2013 es va encarregar fer un mapa dels serveis de genètica que hi havia a Catalunya, en el qual, sorprenentment, van menystenir totalment la potència i valor del CDGM (Centre de Diagnòstic Genètic-Molecular) de l’IDIBELL, denigrant-lo a un servei residual, quan de fet és el servei de diagnòstic genètic que més mostres rep a Catalunya. Se’l va ignorar expressament en les reunions de treball que es van portar a terme per a tal fi, convidant a tots els directors de serveis de diagnòstic genètic de Catalunya a excepció del Dr. Víctor Volpini, director del CDGM de l’IDIBELL.

Posteriorment, el Departament de Salut, va escollir una nova Direcció per a l’IDIBELL, al juny del 2014 un nou Director General i al setembre un nou Director de Gestió. El nou Director de Gestió ja tenia clar que havia de tancar el CDGM de l’IDIBELL amb l’excusa de que és deficitari, això sense haver tingut temps quasi ni de mirar-se els comptes de la Fundació, i assegurant que no hi ha lloc en una fundació de recerca un departament que aplica els resultats de la recerca en l’àrea assistència.

Tenint tan clar que havia d’arreglar un servei econòmicament deficitari, la Direcció no ha pres cap ni una mesura en 4 anys per intentar alleugerir la situació econòmica del CDGM, ni tan sols reclamar al principal client del departament més de 10 anys d’impagaments que són imputats com a pèrdues. Aquest immobilisme dura mentre la Direcció no es veu en cor de tancar directament el servei, de forma imminent i per sorpresa dels seus 13 treballadors, personal altament qualificat i especialitzat en el diagnòstic genètic, amb experiències en el camp que van de 8 a 25 anys, de solvència i qualitat àmpliament demostrades, que quasi en la seva totalitat serà víctima d’acomiadaments objectius.

El passat dimecres, 1 de juliol, dies abans d’executar la mesura, es filtra la intenció de la direcció. El Dr. Volpini avisa del greu error que cometran destruint un servei públic d’enorme utilitat social. El dijous, 2 de juliol, el comitè va ser informat del tancament imminent del laboratori. Per això, el comitè actua d’urgència i denuncia la il·legalitat de qualsevol mesura que impliqui una reestructuració de la plantilla i de l’activitat de l’empresa sense ni consultar-ho amb el màxim òrgan de representació de tots els treballadors de l’empresa, tal i com estableix l’article 64 de l’Estatut dels Treballadors.

A banda de les imprevisibles conseqüències legals que tindria la gestió de les mostres ja rebudes al CDGM amb el consentiment informat i exprés per part dels seus únics propietaris, els pacients. Ja que sense el personal suficientment format i qualificat, les mostres afectades només poden:

–       Ser destruïdes, amb el conseqüent perjudici per al pacient, ja que se li hauria extret una mostra de sang en va.

–       Ser redistribuïdes a d’altres empreses on fos possible que s’analitzessin, però sense el consentiment dels pacients i el perjudici que comportaria el retardament de l’entrega de resultats, a banda de la claríssima vulneració de la protecció de dades de caràcter personal i sanitari que s’estaria cometent.

Des del nostre sindicat denunciem una clara vulneració dels drets dels treballadors i una pèssima gestió política del tema, ja que segons la Direcció de Gestió, tots i cadascun dels membres del Patronat de l’IDIBELL estaven informats i d’acord amb aquesta salvatge mesura.

 

Comments are closed.