Trichet crispa els sindicats amb la crida a la moderació salarial

(Avui)

 

El congrés de la Confederació Europea de Sindicats (CES), que reuneix les grans centrals aquesta setmana a Sevilla, va ser l'escenari -poc favorable a les seves tesis- escollit per Jean-Claude Trichet, president del Banc Central Europeu (BCE), per reiterar la seva crida a la moderació salarial. En una intervenció ahir en una conferència davant mil delegats sindicals, Trichet va defensar el manteniment de la política d'augments moderats de sous, ja que garanteix l'estabilitat dels preus i facilita la creació d'ocupació. L'argument va crispar els assistents a la cimera sindical.

El president del BCE va recordar també que l'estabilitat de preus i el creixement econòmic sostenible de l'eurozona han permès que des del 1999 s'hagin creat 12 milions de llocs de treball i la taxa d'atur s'hagi reduït fins al 7,2% (nivell de març del 2007).

No obstant, va apuntar també que la desocupació continua molt alta en alguns països i regions de l'eurozona, cosa que els obligarà a continuar amb l'actual política monetària de control de preus, ja que un increment de la inflació comportaria la destrucció de llocs de treball. Trichet va alertar els sindicats que hi ha un nivell alt de desocupació en els col·lectius amb menys formació: "En una economia de mercat els sindicats no poden subestimar el problema dels joves pocs qualificats".

El president del sindicat alemany IG Metal, Jürgen Peters, va respondre a Trichet que els salaris baixos no són una garantia de creació de llocs de treball i va defensar una tendència a l'alça dels sous perquè els treballadors tinguin poder adquisitiu per impulsar el consum.

Walter Cerfeda, un dels secretaris executius del CES, va recordar que la bonança econòmica dels últims anys no ha portat a una desaparició dels salaris baixos: "Les paraules de Trichet no ens han convençut, perquè ja hi ha 20 milions de treballadors a la Unió Europea amb uns sous de misèria i la tendència és a un creixement de forma geomètrica".

{moscomment}

Comments are closed.