UGT acull amb satisfacció la recomanació de crear un impost europeu contra l’especulació

El Parlament Europeu ha aprovat avui un esmena per introduir un Impost sobre les Transaccions Financeres (ITF)

Avui dimarts 8 de març, el Parlament Europeu ha votat sobre una recomanació per introduir un Impost sobre les Transaccions Financeres (ITF) a la Unió Europea. El Ple del Parlament Europeu ha aprovat així “l’Informe Podimata” per a un finançament innovador a escala mundial i europea – amb la proposta d’establir un ITF- amb 529 vots a favor 127 en contra i 18 abstencions.

Establir un Impost a les Transaccions Financeres especulatives és un instrument que contribuiria a que els costos de la crisi també recaiguessin en els seus principals responsables. Des de la UGT de Catalunya creiem que aquest impost és just i equitatiu, ja que permetrà reunir els recursos d’un sector que no tributa i és més responsable de la crisi que els treballadors que n’estan portant la càrrega. Per això, des del nostre sindicat instem els governs europeus que segueixin la recomanació aprovada avui de crear un impost contra la l’especulació que és la verdadera causant de la crisi i de l’elevat atur que estem patint.

La UGT de Catalunya juntament amb altres entitats socials catalanes varem crear un grup promotor a Catalunya de la campanya “Per un Impost a les Transaccions Financeres i per l’abolició dels paradisos fiscals”, que pretén coordinar les accions i fer el seguiment de la campanya a casa nostra. En aquest sentit vàrem començar a donar visibilitat a la campanya mitjançant la convocatòria d’una concentració de protesta del passat dia 17 de febrer davant la Borsa de Barcelona, on darrera una pancarta amb el lema “Especuladors, heu de pagar”. Aquesta acció va coincidir amb la convocatòria d’accions de la campanya a nivell de tot l’Estat i amb el primer dia de Protesta Global arreu el Món acordat i impulsat per diverses organitzacions i moviments socials.

La introducció d’un impost sobre les transaccions financeres (ITF) ha estat una demanda prioritària del moviment sindical europeu i mundial com una eina essencial per fer pagar part dels efectes de la crisi a l’especulació de curt termini en els mercats financers. Un ITF a una taxa baixa de 0,05% podria generar ingressos estimats en prop de 200 mil milions d’euros a l’any a escala de la UE i 650 milions de dòlars a nivell mundial. A més, enviaria un senyal clar als ciutadans europeus i els votants que no només les famílies treballadores i els pressupostos públics paguen el compte de l’enorme crisi financera i econòmica.

La lluita contra el frau i l’evasió d’impostos

L’informe aprovat inclou tambe la resolució de més mesures per reduir l’evasió i el frau fiscal, que en l’actualitat tenen un cost estimat dels Estats membres al voltant de 250 mil milions d’euros per any. Recordem que a Catalunya, el frau fiscal està quantificat en un 22,3% del PIB català, xifra que dobla el percentatge de frau estimat a Europa.

Comments are closed.