UGT bombers denuncia que la proposta de nova seu del centre d’emergències de Girona incompleix els criteris bàsics de seguretat

El Departament d’bombers7Interior i la direcció general de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments han comunicat el canvi d’ubicació del Centre d’Emergències i Sala de Control de la Regió d’Emergències de Girona, que passarà de la seva actual ubicació al Parc de Bombers de Girona a l’edifici del carrer Pompeu Fabra,1 (l’antic Hospital de Santa Caterina)

UGT Bombers ja havia denunciat en la seva compareixença en la Comissió d’Interior del Parlament de Catalunya del 20 de desembre de 2014 la situació límit en què es troba el Cos de Bombers. Un dels temes tractats va ser precisament la manca de criteri tècnic a l’hora de prendre algunes decisions. El canvi d’ubicació a la seu de l’antic Hospital de Santa Caterina de Girona n’és l’exemple paradigmàtic; UGT Bombers no només el considera un error funcional i operatiu molt greu, sinó que alerta que dificultarà enormement el normal funcionament de la Regió d’Emergències de Girona.

Els Bombers de la Generalitat de Catalunya s’organitzen en sis regions d’emergència operativitats. La Regió d’Emergències de Girona està formada, com la resta de regions, per una sala de control de la regió; les dependències del cap de guàrdia; una part administrativa i de gestió de la regió; i els parcs repartits per tot el territori. La Regió d’Emergències de Girona no dóna servei només a la ciutat de Girona; també ho fa a les comarques del Ripollès, La Garrotxa, el Pla de l’Estany, el Gironès, l’Alt i el Baix Empordà, i La Selva. Té el comandament, la coordinació i executa el funcionament de tots els parcs d’aquestes comarques, així com la interacció amb altres regions d’emergència de la resta de territoris de Catalunya.

UGT Bombers denuncia que aquesta regió d’emergències, com qualsevol altra, hauria de complir els següents criteris: estar allunyada dels nuclis urbans, estar ben comunicada i tenir un funcionament autònom. I, alhora, com ja vam establir com a prioritari en la compareixença al Parlament, que no hauria d’estar situada ni  en edificis governamentals ni en edificis vulnerables susceptibles a manifestacions, amenaces terroristes, i riscos potencials: risc químic, tecnològic, etc. La nova ubicació a Santa Caterina incompleix tots els requeriments anteriors: està a l’abast de tothom, al bell mig de la ciutat, el que la fa totalment vulnerable. Aturar el funcionament de la resposta operativa i d’emergències a tots els territoris que cobreix suposa aturar directament la resposta al ciutadà per part del Cos de Bombers.

A més, l’edifici de Santa Caterina és un dels edificis més vulnerables de les comarques gironines. En les seves dependències hi treballen unes 850 persones, i cal sumar-hi a més la gran quantitat de visites que rep, un gran nombre persones que circulen cada dia per aquest edifici. És un edifici conegut per la ciutadania, disposa dependències culturals i espais de pública concurrència, així com la seva accessibilitat, distribució i situació.

Comments are closed.