UGT calcula que el govern destinarà 18M€ per enviar a l’atur 1.500 treballadors

Després de deixar ferida de mort la sanitat pública catalana, la UGT-Generalitat acusa el govern de voler portar 1.500 persones més a l’atur en els propers mesos, seguint la seva particular creuada privatitzadora dels serveis públics, amb la qual té previst adaptar el sector empresarial públic a les seves necessitats polítiques.

Segons els càlculs de la UGT de Catalunya, el govern destinarà 18 milions d’euros -6 milions en assessorament jurídic, 4 més en “estudis” de recursos humans, i 8 milions en indemnitzacions- per fer efectius aquests acomiadaments en més de 80 empreses públiques.

Per al nostre sindicat resulta curiós que, per a dur a terme aquesta “mesura d’estalvi”, el Govern de la Generalitat destini aquesta importantíssima quantitat de diners de les arques públiques. Sembla que l’austeritat pressupostària serveix com a excusa per enviar a l’atur a determinats treballadors públics, però no per a deixar de contractar empreses privades caríssimes, i també molt determinades, que gestionaran aquesta nova execució sumaríssima de serveis públics.

Tot i que, la Generalitat disposa d’un cos jurídic propi i assessories jurídiques en aquestes empreses, ha decidit adjudicar la gestió dels acomiadaments a despatxos d’advocats de “reconegut prestigi” amb un cost previst per la UGT de Catalunya d’uns 6 milions d’euros: Incasol (130.000 euros), GISA (50.000 euros)… i així fins a més de 80 empreses.

La mateixa situació es repeteix quan, malgrat existir la conselleria de Governació amb una secretaria d’Administracions Públiques específicament dedicada a vetllar per la bona gestió dels recursos humans a les empreses públiques, i de disposar d’un ampli ventall de directius i gerents responsables de recursos humans a les pròpies empreses, el govern decideix encarregar “estudis” dels seus propis recursos humans a empreses privades externes (Agència Catalana de l’Aigua 60.000 euros ; Incasòl, 40.000 euros…). En total, les nostres estimacions són de 4 milions d’euros més. Per a la UGT de Catalunya resulta especialment indignant comprovar que aquests alts directius i gerents d’empreses públiques cobren 100.000 euros anuals, però que són incapaços de fer un estudi dels recursos humans de la pròpia empresa que dirigeixen.

Per a la UGT de Catalunya queda clar que l’actual govern de la Generalitat o bé no confia en la capacitat tècnica dels seus propis treballadors  o bé el que vol és malbaratar 10 milions d’euros  de diners públics en estudis externs i assesosries jurídiques “per a rics”.

El capítol del cost de les indemnitzacions dels ERO a les empreses públiques, l’actual director general de relacions laborals i qualitat en el treball ja el té resolt. Així ho manifestava, després de tancar l’ERO a GISA, en un col·loqui organitzat per la firma internacional d’advocats més gran del món, en un auditori de gerents i empresaris: “és un mal costum pagar més del mínim legal establert de 20 dies per any treballat”.

És a dir, en relació als ERO a empreses públiques, l’actual govern dedicarà més diners públics per gestions externalitzades a empreses privades (10 milions d’euros) que en les pròpies indemnitzacions per acomiadament (8 milions d’euros), que seran les mínimes legals.

Tanmateix, els responsables del Departament d’Empresa i Ocupació són els que han de supervisar la correcció dels ERO a les empreses públiques de la Generalitat. Per la nostra organització és evident que el departament és “jutge i part”.

La UGT de Catalunya no tolerarà la indefensió dels treballadors i les treballadores pel fet de ser públics, ni la destrucció dels serveis públics, ni de l’ampli espai econòmic que cobreixen les empreses públiques catalanes.

Comments are closed.