UGT convoca vaga general a l’educació per mantenir la unitat sindical

LOMCEDes de la nostra organització hem plantejat a la resta de sindicats la necessitat d’implicar tota la comunitat educativa i de fer sostenible la mobilització

Davant l’aprovació amb la majoria absoluta del PP del projecte de Ley de Calidad de la Enseñanza (LOMCE), la FETE – UGT de Catalunya hem decidit convocar vaga general a tots els sectors de l’educació del nostre país. D’ençà de l’anunci de la convocatòria a nivell estatal, des del nostre sindicat hem cregut que calia valorar diversos aspectes abans de precipitar-nos a convocar una vaga general de 24 hores a l’ensenyament:

Catalunya, a diferència de la resta de Comunitats Autònomes, ha patit retallades salarials que han suposat una pèrdua de poder adquisitiu dels treballadors públics de prop del 20% des del juny de 2010.

Els nostres col·lectius acumulen moltes vagues els darrers dos anys. La perspectiva de cara a la tardor fa preveure un increment de mobilitzacions sectorials i globals.

Per tot això, hem proposat a la resta de sindicats:

1.- La convocatòria per al dia 24-O d’una vaga parcial, a la tarda, a tots els sectors de l’ensenyament de Catalunya. Això hauria permès aconseguir el mateix efecte, amb efectes menys nocius per als treballadors/es, davant la perspectiva de mobilitzacions sostingudes, emmarcades en un calendari propi per a Catalunya.

2. Manifestacions a la tarda, per tal d’obrir-les a tota la ciutadania. Entenem que la LOMCE afecta a tot el conjunt de la ciutadania del país, no només als i les docents. La convocatòria de vaga a la tarda hauria facilitat l’accés a les manifestacions per donar-los un perfil social.

3. Introduir matisos en l’oposició a la LOMCE i la LEC. Entenem que el desenvolupament de la LEC s’ha portat a terme de manera autoritària i que cal aturar els decrets de plantilles i autonomia de centres immediatament. Tanmateix, no podem posar al mateix nivell les dues lleis.

4. Calendari propi de mobilitzacions a Catalunya. Avançar cap a una convocatòria de vaga indefinida a partir de gener de 2014.

Aquestes propostes han topat amb un mur i la FETE – UGT de Catalunya, amb l’objectiu de no trencar una unitat sindical que entenem que és més necessària que mai, hem decidit afegir-nos de ple a la convocatòria de vaga. Així i tot no renunciem a fer la convocatòria de manifestació a la tarda, com ja s’ha fet en algunes ciutats com ara Lleida i Tortosa amb l’acord unitari dels sindicats.

La LOMCE…

Conculca el principi d’igualtat d’oportunitats al produir la segregació primerenca, permetre la publicació de rànquings i afavorir l’exclusió de l’alumnat amb dificultats.

Imposa la recentralització educativa al promoure un canvi en la distribució de les competències i atorga al Govern de l’Estat el total control de certes àrees estructurals i una major capacitat per determinar el currículum i les noves revàlides. Nega la diversitat lingüística de les Comunitats Autònomes amb llengua pròpia i atempta contra el model d’immersió lingüística que ha estat fonamental per a la cohesió social i la convivència lingüística a Catalunya.

EL DESPLEGAMENT DE LA LEC…

És fruit de la imposició i la manca de diàleg per part del Departament d’Ensenyament. Cap llei d’educació serà mai una llei de país si el seu desplegament pretén imposar postures ideològiques partidistes que renuncien a buscar consensos més amples.

LES RETALLADES…

Els pressupostos per al 2014 inclouran un cop més la retallada de la paga extraordinària als treballadors del servei públic educatiu. És la tercera consecutiva que cal sumar a la retallada de juny de 2010.

ELS NOSTRES OBJECTIUS SÓN ACONSEGUIR:

  • La retirada de la LOMCE o, en tot cas, el compromís del Govern que no l’aplicarà a Catalunya.
  • Aturar l’actual model de desplegament de la LEC, recuperant els consensos que van presidir el Pacte Nacional per l’Educació.
  • La defensa a ultrança de la immersió lingüística a Catalunya i de l’escola en català a les Balears i al País Valencià.
  • Uns pressupostos per al 2014 sense retallades en educació.
  • Aturar la precarització dels nostres llocs de treball
  • Un calendari de recuperació de les pagues extraordinàries de 2012 i 2013 i de la retallada de juny de 2010.
  • Compensació del poder adquisitiu perdut des de 2010.
  • Avançar cap a la convocatòria d’una vaga indefinida del servei públic d’educació a partir de gener de 2014.

Patim junts, és per això que només assolirem els nostres objectius sense corporativismes i des de plataformes on hi siguin presents tots els sindicats del servei públic d’educació. Des de la FETE – UGT de Catalunya, com a primer sindicat de l’ensenyament a Catalunya, no estalviarem esforços per aconseguir-ho.

Comments are closed.