UGT denuncia que la patronal de la sanitat concertada aplica retallada del 5% i tanca la negociació

hospital-sagrat-cor.jpg

La plantilla de l’Hospital General del Parc Sanitari Sant Joan de Déu lliurarà divendres en la inauguració oficial del centre una carta de rebuig i malestar a José Montilla i Marina Geli

La plantilla del Parc Sanitari Sant Joan de Déu (Esplugues de Llobregat), com a treballadors de la sanitat privada concertada, volen expressar el seu malestar i rebuig absolut al Decret 3/2010 de 29 de maig de mesures de reducció del dèficit públic de la Generalitat de Catalunya.

Aquest decretazo indica una reducció de les tarifes del 3,21% a les patronals i que les empreses amb conveni propi han de portar a la mesa de negociació, que ara mateix està viva amb la negociació del VIIIè conveni de la Xarxa Hospitalària d’Utilització Pública (sanitat concertada). El resultat d’aquesta mesura de “contenció de la despesa per a la reducció del dèficit públic” que apliquen les patronals suposa una retallada del 5% als salaris del mes de juny i de manera indefinida.

El passat mes de juny la direcció del Parc Sanitari Sant Joan de Déu va informar a la representació social de la retallada salarial en els següents termes:

  • A partir de la nòmina de juny els treballadors han patit una reducció del 5% en tots els conceptes.
  • Aquesta decisió ha estat unilateral per part de les patronals de la mesa negociadora del VIIIè conveni XHUP i en cap moment s’ha negociat amb els sindicats representatius. Un altre cop les patronals han decidit fer en solitari unes noves taules salarials del conveni de la XHUP, incloent-hi aquesta retallada del 5%, que serà el punt de partida de futures negociacions i sense concretar quan recuperarem aquesta pèrdua econòmica. Recuperar aquest pas enrere serà un esforç “titànic” que haurem de fer, com sempre, els treballadors i les treballadores.

Tot aquest procés convida a fer-se les següents reflexions:

  • Si la reducció de les tarifes a les patronals ha estat d’un 3,21%, com s’arriba al 5% de retallada dels salaris dels treballadors?
  • Per què sempre les retallades han d’afectar només als treballadors? On diu el decret que aquesta disminució de tarifes s’ha d’aplicar al salari dels professionals?
  • Si hem de superar la crisi entre tots: què hi posen les patronals de la seva part per suportar aquest dèficit del 3,21 %?
  • Per què les patronals justifiquen la retallada dient que s’ha tancat la negociació de la mesa de la XHUP si no és veritat?

El proper divendres, 2 de juliol, tindrà lloc la inauguració oficial de l’Hospital General del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, situació que la UGT de Catalunya aprofitarà per lliurar al president de la Generalitat, José Montilla, i a la consellera de Salut, Marina Geli, una carta de rebuig i malestar on s’explica la situació i realitat d’aquests treballadors, demanant-los la seva col·laboració perquè les patronals seguin a la mesa de negociació del conveni i reconduir la situació. Si l’administració permet que la patronal prengui les decisions de manera unilateral, es converteix en coresponsable de l’aniquilació del dret a la negociació col·lectiva.

Sembla mentida que un govern d’esquerres i progressista permeti aquest fet tan greu, que suposa un enorme pas enrere en les condicions laborals, socials i econòmiques d’aquests treballadors, que trigaran un munt d’anys en tornar a recuperar.

Tanmateix, els treballadors i les treballadores que dia a dia ofereixen la seva professionalitat al 100% a canvi de retallades del 5% continuaran lluitant fins al final pels seus drets: tenen un conveni de sector i qualsevol modificació s’ha de portar a la mesa de negociació per arribar al consens.

Comments are closed.