UGT rebutja els pressupostos presentats pel govern

ENGANTXINA_MANI_14A_B_Suposen un retrocés a la inversió del 2007, l’empitjorament de les condicions laborals dels professionals de la funció pública, la destrucció de milers de llocs de treball i el deteriorament dels serveis públics que rep la ciutadania

La UGT de Catalunya rebutja els pressupostos per al 2011 presentats aquest matí pel Govern de la Generalitat, ja que suposen un retrocés a la inversió del 2007 i la consolidació de les polítiques que ja s’han encetat: empitjorament de les condicions laborals dels professionals de la funció pública, destrucció de milers de llocs de treball i deteriorament de la qualitat dels serveis i prestacions que rep la ciutadania (educació, sanitat, serveis socials…) i que són pilar fonamental de l’Estat del Benestar, abonant el terreny a la cessió a la gestió privada.

A banda de les importants reduccions de pressupost a Salut, Ensenyament i Benestar Social i Família, ens preocupen especialment les retallades del 18% a Economia i Coneixement i del 23% a Empresa i Ocupació, que són els departaments que han de generar polítiques industrials i d’ocupació que reactivin la nostra economia i redueixin l’atur.

Des del nostre sindicat creiem que aquests pressupostos fan recaure, com sempre, la factura de la crisi sobre els ciutadans i les ciutadanes i els col·lectius més desfavorits, i que no es tracta de fer únicament retallades de serveis, despesa i inversió pública, sinó de replantejar també els ingressos. Des d’aquest punt de vista, creiem que en primer lloc és imprescindible impulsar una lluita decidida contra el frau fiscal i l’economia submergida, pels quals Catalunya deixa d’ingressar 16.000 milions d’euros anuals, l’equivalent al 40% del pressupost de la Generalitat per a l’any passat o al 50% del deute públic català. I, en segon lloc, cal una àmplia reforma fiscal que faci el sistema més just i solidari, entre d’altres recuperant els impostos de patrimoni i successions i incrementant l’IRPF per a les rendes més altes.

Considerem especialment greu la pràctica supressió de l’impost de successions que previsiblement tindrà lloc demà al Parlament, per la injustícia que suposa però també per la incoherència del Govern. Mentre que, d’una banda, s’exigeixen sacrificis a la ciutadania, es redueix el sou dels treballadors i les treballadores de l’Administració i es retallen serveis públics bàsics, la Generalitat decideix eliminar un impost de rics i “prescindir” de l’ingrés de 150 milions d’euros per a les arques públiques, l’equivalent al 15% de les retallades que es volen fer a la sanitat pública. Després de les dues retallades, la recaptació de l’impost de successions quedarà en 156 milions d’euros, mentre que sense reformes els ingressos anuals haurien estat de 700 milions d’euros. Per tant, regalarem 544 milions d’euros a les rendes altes alhora que volem retallar 1.000 milions de la sanitat pública.

Comments are closed.