UGT rebutja l’eliminació de l’impost de successions i denuncia la incoherència del govern

ser-ric-surt-barat
Els 150 milions d’euros que no pagaran els més rics representen el 15% de les retallades que s’estan fent a la sanitat pública

El Consell Executiu de la Generalitat de Catalunya ha aprovat avui la pràctica eliminació de l’impost de successions. Aquest impost ja va tenir una importantíssima reducció al juny del 2010 que va fer que la immensa majoria dels contribuents no haguessin de pagar-lo. Des de llavors i fins a avui només l’havia de pagar un petitíssim percentatge de la població, el 6%, corresponent a les persones amb més recursos, ja que només tributen les grans herències (per  exemple, les herències entre cònjuges a partir d’un milió d’euros incloent l’habitatge habitual).

Després de l’eliminació de l’impost de patrimoni el 2007 i d’aquesta important reducció de l’impost de successions, les grans fortunes ja no han de tributar. I no només no pagaran els propietaris que han generat (o acumulat) la fortuna, sinó que tampoc ho faran els hereus i hereves que augmentin gratuïtament el seu patrimoni, el que suposa una gran injustícia social i l’eliminació de qualsevol sistema de redistribució de la riquesa. Un dels exemples que ha posat el Govern ho deixa ben clar: un descendent que hereti una base imposable de 2 milions d’euros i que tingui 45 anys pagarà 2.570 euros a Catalunya, el 0,1% de l’herència. Pocs impostos tenen una tarifa efectiva tan baixa.

La UGT de Catalunya rebutja la decisió de la Generalitat, que llibera del pagament d’aquest impost al grup social que no s’ha vist afectat per la crisi, alhora que denuncia la incoherència del Govern. Mentre que, d’una banda, s’exigeixen sacrificis a la ciutadania, es redueix el sou dels treballadors i les treballadores de l’Administració i es retallen serveis públics bàsics, la Generalitat decideix eliminar un impost de rics i “prescindir” de l’ingrés de 150 milions d’euros per a les arques públiques, l’equivalent al 15% de les retallades que es volen fer a la sanitat pública o, per exemple, els “sacrificis” que es demanen a dos grans hospitals catalans.

Després de les dues retallades (juny del 2010 i abril del 2011), la recaptació de l’impost de successions quedarà en 156 milions d’euros, mentre que sense reformes els ingressos anuals haurien estat de 700 milions d’euros. Per tant, regalarem 544 milions d’euros a les rendes altes alhora que volem retallar 1.000 milions de la sanitat pública.

Comments are closed.