UGT reclama més inversions en l’obertura de nous hospitals per evitar els col·lapses a urgències

transportsanitari.jpgUn any més, l’arribada de l’hivern ha suposat un allau de visites hospitalàries d’urgències que han comportat, un cop més, la saturació de nombrosos hospitals. Des de la UGT de Catalunya volem denunciar que, per evitar aquest desori, es pretén reforçar l’assistència primària però no amb més mitjans, sinó simplement obligant els professionals (atenció continuada) que treballen en aquests centres a fer més hores. És a dir, traslladant el problema a un altre escalafó del sistema que també presenta greus limitacions.

Per aquesta raó, des del nostre sindicat considerem que no es poden prendre mesures per apedaçar un problema, i molt menys quan està en joc la nostra salut. Per a la UGT de Catalunya, l’origen de la sobresaturació en ambulatoris i hospitals radica en les característiques dels centres d’atenció primària (CAP), que són l’entrada del sistema sanitari al nostre país. A Catalunya, els CAP es caracteritzen per tenir un personal insuficient per atendre una demanda que va en augment, personal mal retribuït amb un alt índex d’estrès laboral, retards inacceptables perquè l’usuari pugui ser atès per un especialista i manca de cultura sanitària entre la població (medicina de consum).

Per aquesta raó, el metge de capçalera es troba diàriament amb una llista inacabable de pacients que ha de visitar en pocs minuts. Si sospita d’alguna malaltia greu, i sabedor dels retards existents en l’execució de proves, l’única sortida és derivar el pacient a l’hospital. El pacient coneix també la realitat del funcionament del sistema i, per això, quan al seu parer es troba greu acudeix a urgències, contribuïnt a la seva saturació per qüestions que, sovint, no rebrien la qualificació d’urgents.

Tal i com denunciem des del nostre sindicat, a l’arribar es troba amb instal·lacions dels anys setanta, que pràcticament no han estat reformades, i que han de donar cabuda a una demanda que s’ha triplicat. És aquí on se’ns retorna la trista imatge de tots els anys: pacients instal·lats en els passadissos, llargues esperes, i l’atenció de pocs professionals que es veuen obligats a treballar a un ritme frenètic.

Des de la UGT de Catalunya denunciem que es vol solucionar el problema amb un pedaç: donant major força als centres d’atenció continuada i sense contractar personal específic. Es pretén obligar el personal de l’àrea bàsica a fer hores extres i, en contrapartida, s’acomiaden professionals que tota la vida han estat dedicat a les urgències per abaratir costos.

Per aquesta raó, la UGT de Catalunya demana a la Generalitat que creï una autèntica política sanitària basada en més inversions per obrir nous centres hospitalaris públics i per reformar els ja existents de veritat, donant així resposta a la creixent demanda d’atenció sanitària d’una població cada cop més gran i evitant els col·lapsos que, any rera any, es produeixen en  les urgències dels principals centres hospitalaris catalans.

{mxc} 

Comments are closed.