Usuaris i treballadors paguen la retallada pressupostària a Transports de Barcelona

La direcció de TB (autobusos de Barcelona) planteja la congelació salarial als 4.200 treballadors o un ERO temporal
En canvi, no dóna informació sobre serveis externalitzats (més de 120 milions d’euros) ni sous i primes dels directius

La direcció de Transports de Barcelona (autobusos) pretén afrontar la seva mala gestió i la retallada pressupostària de l’administració a costa de la ciutadania i dels treballadors i treballadores de l’empresa, amb mesures com la reducció històrica i brutal de serveis diaris, l’augment d’un 38% del preu del bitllet senzill, l’acomiadament de treballadors i l’incompliment dels acords amb la plantilla. La direcció de TB ha plantejat al comitè d’empresa la congelació salarial per als 4.200 treballadors i treballadores dins de conveni (conductors i mecànics) per estalviar 14 milions d’euros. Si no s’accepta, l’empresa amenaça amb la presentació d’un expedient de regulació d’ocupació temporal. Tanmateix, en cas d’acceptar la congelació de salaris, la direcció de TB no dóna garanties que sigui suficient i que d’aquí tres mesos (quan s’aprovi el nou contracte-programa) hi hagi noves mesures i retallades que afectin la plantilla. Hem de recordar que al conveni vigent els treballadors ja van haver d’assumir una rebaixa de jornada anual de 89 hores, el que significa una retallada salarial de 2.000 euros anuals.

El comitè d’empresa de TB denuncia que la direcció suprimeixi serveis als ciutadans i exigeixi esforços a la plantilla però alhora es negui a facilitar i detallar informació d’altres despeses, com per exemple, serveis externalitzats per un muntant superior als 120 milions d’euros (el que representa més del 20% dels costos d’explotació de l’empresa) o els costos derivats dels sous dels directius (superiors als 200.000 euros) i primes socials que no es poden quantificar per la manca de transparència (transport, sanitat privada, plans d’estalvi personalitzats, etc.).

D’altra banda, el comitè d’empresa considera indignant que TB no vulgui renunciar a despeses escandaloses i innecessàries, més enllà de l’activitat pròpia de l’empresa, mentre els usuaris perden un servei públic de qualitat i la plantilla perd drets laborals.

Comments are closed.