Vaga general a Portugal

greve-geral
Aquest 24 de novembre Portugal es veu immersa en una vaga general en contra de les retallades en els sous, les pensions i els subsidis socials que el govern conservador va aprovar, després de guanyar les eleccions anticipades el mes de juny. L’objectiu del govern portuguès és reduir la despesa pública i aconseguir una contracció del dèficit en un 4,6% el 2012.

Per a aquesta vaga general els dos grans sindicats del país, la Confederació General de Treballadors de Portugal (CGTP) i la Unió General de Treballadors (UGT) han unit forces per a afrontar una jornada de protestes que obligui al Govern a donar un tomb en la seva política econòmica, i es doni prioritat a la creació de llocs de treball.

En aquesta jornada de protestes -que representa la segona vaga general del 2011- la ciutadania protesta contra el pla de retallades del govern, que ja ha anunciat grans reformes estructurals. A canvi del pla d’ajustos, demanat tant per la Unió Europea (UE) com pel Fons Monetari Internacional (FMI) després del pla de rescat d’aquest país, suposarà que Portugal rebi el préstec de 78.000 milions d’euros.

La vaga general mostra la situació d’incertesa i de por que viu la ciutadania. Portugal viu la pitjor crisi econòmica de la seva història, i el seu PIB va caure l’1,7% en el tercer trimestre del 2011 respecte el mateix període de l’any anterior.

La convocatòria de vaga ve precedida per  un manifest firmat per, entre d’altres personalitats, l’ex president portuguès Mario Soares. El text titulat “Canvi de rumb” comença dient: “No podem assistir impàvids a aquesta escalada de l’anarquia financera internacional (…) no podem saludar democràticament l’anomenada primavera àrab i viure amb por als nostres propis carrers i places. Perquè hi ha molta gent desesperada entre nosaltres.” Soares va afegir després  que la mobilització estava justificada perquè l’austeritat ha conduit a molts a l’atur i perquè encara que la població està fent molts sacrificis això no està generant creixement.

Comments are closed.