logo_ugt
Rbla. del Raval 29-35, 08001 - Barcelona
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

IPC maig: Els salaris han de recuperar capacitat adquisitiva

Segons les dades publicades avui a l’INE, els preus del mes de maig van augmentar una 1%% a Catalunya i un 0,8%% a Espanya respecte el maig de 2018. Continua l’augment suau de preus per sota del 2%, objectiu a la UE. Quant a la variació mensual dels preus, aquests han augmentat un 0,2% tant a Catalunya com a Espanya.

Per províncies, quant la variació de preus interanual, a Lleida els preus han augmentat un 1,2%, a Barcelona un 1%, a Girona un 0,9% i a Tarragona un 0,6%. Respecte la variació de preus mensual, l’IPC de maig respecte el mes d’abril ha augmentat un 0,3% a Girona i Lleida i un 0,2% a Barcelona i Tarragona.

 

Variació mensualVariació interanual
Espanya 0,20,8
Catalunya0,21,0
Barcelona0,21,0
Girona0,30,9
Lleida0,31,2
Tarragona0,20,6

Ens trobem ara davant un escenari de contenció de preus. Però no ha estat així durant els darrers anys, quan els preus augmentaven per sobre del 2%. Els salaris, en canvi, no només no van créixer per recuperar els augments de l’IPC, sinó que van disminuir en termes nominals.

Ara, que hi ha moderació en l’augment dels preus, és de justícia i necessari que les persones assalariades recuperin urgentment poder adquisitiu per reforçar el creixement econòmic i equilibrar el seu repartiment. Han de créixer per sobre de la inflació i guanyar participació sobre el repartiment de la rend. A més, és fonamental recuperar la inclusió en els convenis de la clàusula de garantia per al cas que la inflació a finals d’any sigui superior a la prevista.

Des de la UGT de Catalunya reclamem:

  • La UGT de Catalunya exigim a les empreses que apliquin tant l’acord salarial pactat al AENC com a l’Acord Interprofessional de Catalunya, acords que han de traslladar als convenis col·lectius augments salarials al voltant d’un 3% -que permetin guanyar poder adquisitiu- i que estableixin l’increment dels salaris mínims de conveni a 14.000 euros anuals. També demanem la inclusió als convenis de clàusules de revisió salarial amb efectes retroactius.
  • La falta de correlació entre creixement econòmic, augment de beneficis empresarials i evolució salarial es deu fonamentalment al desequilibri en la correlació de forces introduït en la negociació col·lectiva amb la Reforma Laboral de 2012. I per això reclamem mesures immediates que reverteixin les reformes laborals i els efectes negatius que ha tingut, per tal de reduir la precarietat laboral i millorar les condicions de treball.
  • L’augment del SMI és un gest, però no suficient. La UGT de Catalunya reclama una salari mínim digne de 1.000 euros, que és el que recomana la Carta Social Europea (el 60% del sou mig d’un país).

Entrades relacionades