logo_ugt
Rbla. del Raval 29-35, 08001 - Barcelona
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Els salaris han de pujar i recuperar el poder adquisitiu perdut per acabar amb la precarietat laboral instal·lada al mercat de treball

Segons les dades publicades avui a l’INE, els preus del mes de setembre van augmentar una 0,3% a Catalunya i un 0,1% a Espanya respecte el setembre de 2018. En quant a la variació mensual dels preus, aquests s’han mantingut a Espanya i han baixat un 0,2% a Catalunya.

En un any, els preus han augmentat 0,5% a Barcelona, un 0,1% a Girona i Lleida I han baixat 4 dècimes a Tarragona. Respecte la variació mensual, a Barcelona I Tarragona han disminuït 3 dècimes respecte l’agost, dos dècimes a Lleida I una dècima  a Girona.

Variació mensualVariació interanual
Espanya 0,00,1
Catalunya-0,20,3
Barcelona-0,30,5
Girona-0,10,1
Lleida-0,20,1
Tarragona-0,3-0,4

És necessari que la recuperació dels salaris permeti augmentar el consum davant la desacceleració que ja es percep a la nostra economia. Per això és necessari recuperar el poder adquisitiu perdut. S’ha de combatre la desigualtat i la precarietat laboral, ja que aquestes afavoreixen la desacceleració econòmica i la por davant una possible recessió.

Aprofitant que hi ha moderació en l’augment dels preus, les persones assalariades –especialment els salaris més baixos que són alhora els més freqüents- han de recuperar urgentment poder adquisitiu per reforçar el creixement econòmic i equilibrar el seu repartiment. Han de créixer per sobre de la inflació i guanyar participació sobre el repartiment de la renda. A més, és fonamental recuperar la inclusió en els convenis de la clàusula de garantia per al cas que la inflació a finals d’any sigui superior a la prevista.

Des de la UGT de Catalunya reclamem:

  • Un repartiment més just de la riquesa del creixement econòmic. Les previsions oficials de creixement de l’economia espanyola per aquest 2019 es situen per sobre del 2%, molt per sobre del creixement del conjunt de la zona euro. Aquest serà ja el sisè any consecutiu de creixement econòmic que, com hem vist, ha tingut un repartiment molt desigual entre beneficis i salaris.
  • La recuperació de la capacitat adquisitiva. La UGT de Catalunya exigim a les empreses que apliquin tant l’acord salarial pactat al AENC com a l’Acord Interprofessional de Catalunya, acords que han de traslladar als convenis col·lectius augments salarials al voltant d’un 3% -que permetin recuperar poder adquisitiu- i que estableixin l’increment dels salaris mínims de conveni a 14.000 euros anuals. També demanem la inclusió als convenis de clàusules de revisió salarial amb efectes retroactius.
  • La derogació immediata de les reformes laborals. Per fer possible l’anterior, és imprescindible la derogació immediata de les reformes laborals del 2010 i 2012.

Reformar el sistema impositiu. Les rendes del treball porten el pes de la recaptació global de l’estat, mentre que el capital cada cop té una pressió fiscal menor. Hem de revertir aquesta tendència dotant el sistema de una veritable progressivitat fiscal.

Entrades relacionades