logo_ugt
Rbla. del Raval 29-35, 08001 - Barcelona
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Es signa l’acord social per l’obertura comercial els diumenges en zona turística de Barcelona

La UGT de Catalunya subscriu l’Acord social per l’obertura comercial els diumenges i festius a la zona turística establerta per l’Ajuntament de Barcelona durant el període del 15 de maig fins al 15 de setembre amb horari de 12h a 20h.
Aquest acord reuneix les tres condicions que la UGT ha defès al llarg del temps i es que s’espera que:
1. Serveixi com a eina per crear llocs de treball estables i de qualitat.
2. La prestació d’aquest servei sigui totalment de forma voluntària.
3. Aquest acord haurà de propiciar la recuperació dels llocs de treball que va destruir la pandèmia.
D’acord amb aquestes tres condicions s’ha regulat l’ocupació a comerços, els diumenges i festius evitant amb això l’aplicació de la normativa estatal aprovada pel govern del Partit Popular que obliga als ajuntaments a establir zones turístiques i, per tant, la llibertat d’horaris comercials que la normativa permet en aquestes zones.
És per això, que la UGT de Catalunya valora l’acord social, ja que considerem que s’ha ponderat els interessos de les empreses i l’impacte que la Covid-19 ha tingut en el sector de comerç amb els drets de les persones treballadores i la seva conciliació amb la vida laboral i familiar d’acord amb:
Voluntarietat: la prestació de serveis els diumenges o festius de l’obertura comercial tindrà un caràcter purament voluntari.
Compensació: la retribució per la prestació del treball en diumenges i festius serà en temps de descans els dissabtes, garantint un descans de qualitat.
Dietes: les empreses hauran d’abonar els àpats de les persones treballadores aquells dies que la seva jornada diària superi el 50% de les hores d’obertura comercial (és a dir, més de 4 hores diàries).
Aquestes condicions s’aplicaran, adhoc, del que s’ha regulat en els convenis col·lectius d’aplicació o acords d’empresa o de centres de treball que estableixin altres règims diferents de treball en dies festius o diumenges d’autorització comercial.
Ocupació: Les empreses hauran de generar ocupació, a través de noves contractacions, així com les persones treballadores a temps parcial tindran preferència per a poder accedir a la jornada completa. És per això que es crea una comissió de seguiment que vetllarà pel compliment d’aquestes mesures.
Des de la UGT de Catalunya entenem que l’acord present, a part de deixar sense efecte la imposició de la normativa estatal en matèria de llibertat d’horaris comercials a zones turístiques, estableix de manera ordenada la regularització laboral els diumenges i festius, garanteix el dret a conciliació de les persones treballadores, fomentat la qualitat i creació d’ocupació i permet reactivar l’activitat comercial de Barcelona com a destí turístic de compres.
Les persones treballadores no són el problema, són la solució. Un comerç de qualitat necessita condicions laborals de qualitat i des de la UGT de Catalunya es treballa per complir-ho i fer-ho realitat.

Entrades relacionades