logo_ugt
Rbla. del Raval 29-35, 08001 - Barcelona
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

IPC novembre: Quatre mesos d’estancament econòmic

L’evolució negativa dels preus al consum són un clar símptoma de manca de recuperació i estancament de la demanda interna a les economies catalana i espanyola

Tot i la lleu moderació, durant quatre mesos consecutius la variació anual de l’IPC a Espanya se situa en termes negatius amb un -0,3%, mentre la inflació catalana es manté sense variacions amb un 0.0%.

D’altra banda, la variació mensual de l’IPC del mes de novembre ha pujat 3 dècimes a Catalunya i 4 a l’Estat espanyol respecte al mes anterior a causa dels efectes de l’entrada de la temporada d’hivern i pujada de preus del vestit i calçat.

Pel que fa al territori, l’IPC mensual ha augmentat en totes les províncies: a Lleida, 044%; a Girona i Barcelona, 0,3%; i a Tarragona, 0,1%. La variació interanual, en canvi, ha estat negativa a totes les províncies catalanes i de la resta de l’estat espanyol, a excepció de Barcelona i Guipúzkoa amb un augment del 0,1% respecte l’any anterior.

Variació mensualVariació interanual
UE (IPCA)0,10,1
Catalunya 0,30,0
Espanya0,4-0,3
Barcelona0,30,1
Girona0,3-0,3
Lleida0,4-0,3
Tarragona0,1-0,4

Estancament de la demanda interna

La inflació negativa dels darrers mesos confirma que estem lluny de la recuperació econòmica i de la sortida de la crisi que alguns vaticinen.

Les societats catalana i espanyola necessiten de polítiques de reactivació econòmica a través del foment de la demanda interna. I per assolir una recuperació sostenible, és necessari millorar les rendes salarials de la població: a través de la creació i foment de l’ocupació sostenible i de qualitat, incentivant un teixit productiu que garanteixi les condicions de dignitat laboral i salarial, així com una protecció social real que arribi a tothom.

Els treballadors i les treballadores som la peça clau que activa el consum i per això, l’Acord per l’Ocupació i la Negociació Col·lectiva ha de ser l’eina per recuperar el poder adquisitiu dels treballadors i les treballadores, i per dinamitzar el consum i l’economia.

Demanem:

  • Un canvi de rumb, urgent i imminent, de les polítiques econòmiques i de devaluació salarial que es venen aplicant a Catalunya i Espanya.
  • Polítiques decidides de reactivació econòmica i creació d’ocupació a través del foment de la demanda i no seguiment del dèficit 0 a curt termini, l’austericidi.
  • Una política salarial que garanteixi la capacitat adquisitiva de treballadors i treballadores: ha arribat el moment d’augmentar salaris i recuperar el que s’ha perdut aquests anys, i de situar el salari mínim interprofessional al nivell europeu, que vol dir un mínim de 1.000 euros. Perquè la creació d’ocupació sigui possible és necessari fomentar la demanda, i per això és imprescindible establir polítiques salarials que garanteixin la capacitat adquisitiva i la recuperació del consum, tant en l’àmbit sectorial com en el general.
  • Obtenció dels recursos necessaris a través d’una reforma integral sota criteris de progressivitat del sistema fiscal. Per obtenir uns recursos que tot i que no es recapten, existeixen i que estan en mans de grans fortunes, grans herències, evasors fiscals i defraudadors

Entrades relacionades

Leave a comment