logo_ugt
Rbla. del Raval 29-35, 08001 - Barcelona
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

La UGT de Catalunya denuncia que hi ha empreses que estan impedint gaudir del permís retribuït recuperable a molts treballadors i treballadores que hi tenen dret

El passat diumenge es va aprovar el Reial decret llei 10/2020, de 29 de març, que regula un permís retribuït recuperable per a les persones treballadores per compte d’altri que no prestin serveis essencials.

La finalitat principal d’aquest permís  és la de reduir la mobilitat de la població en el context de la lluita contra el COVID-19. Aquesta és una mesura, segons el Govern i les Autoritats Sanitàries essencial per parar la pandèmia i és per això que des de la UGT de Catalunya l’hem valorat com a positiva i necessària.
Les activitats no essencials suposen, segons càlculs propis de la UGT de Catalunya, al voltant d’un 27,5% de la població treballadora (767.528 persones). D’aquesta població treballadora hi ha una part que està teletreballant, però hi havia una bona port que estava treballant de manera presencial i que des d’ahir es poden acollir  aquest permís. Ara bé, denunciem que hi ha empreses que, tot i no ser serveis essencials ni trobar-se dins de les excepcions que marca el decret, no han paralitzat l’activitat i estan obligant els seus treballadores i treballadores, posant en risc la seva salut i la de la societat en general. És el cas d’empreses de telemàrqueting en serveis no essencials o de personal de la neteja en serveis no essencials, entre d’altres.
La confusió i amplitud d’algunes activitats incloses en l’annex del decret fa de paraigües perquè moltes empreses intentin justificar que estan dins de les excepcions, tot i no estar-ho. Aquesta situació situa els treballadors i les treballadores davant una completa indefensió, ja que es veuen obligats a haver de treballar encara que els hi pertoqui el permís retribuït, amb l’única opció de fer una denúncia que segurament en el moment que es resolgui ja hauran passat els 9 dies de permís.
Des de la UGT de Catalunya hem demanat que siguin les autoritats les que esclareixin aquest punt i que concretin quines són les activitats relacionades a l’annex del decret per tal d’evitar que activitats no essencials intentin justificar la seva apertura en alguna d’aquestes activitat. Així mateix considerem que cal activar un mecanisme de denúncia que no deixi en situació d’indefensió aquests milers de treballadors i treballadores.
De la mateixa manera tampoc no entenem perquè, si la finalitat de la normativa és limitar al màxim la mobilitat, s’exclou d’aquest permís retribuït les persones que treballen en la distribució i lliurament de productes adquirits en el comerç per internet, telefònic o correspondència, sense que es circumscrigui només als productes de primera necessitat. Això comporta que milers de treballadors i treballadores hagin de sortir al carrer cada dia per manipular i transportar productes que no són de primera necessitat. És el cas, per exemple, d’Amazon, amb més de 5.000 treballadors i treballadores i que ha contractat a 200 treballadors i treballadores més en un dels seus centres davant l’augment de compres per internet de productes no essencials; o també el cas dels magatzems de distribució d’Ikea que tenen més de 400 persones treballant en l’actualitat; i el cas també de multitud d’empreses de transport i logística que aquests dies han pujat en número d’enviaments i tenen a tot el seu personal treballant  i en molts casos sense garantir les mesures de prevenció i protecció necessària.  El benefici de grans empreses no pot estar per sobre de la salut de les persones treballadores.
És per tot això que des de la UGT de Catalunya exigim responsabilitat a les empreses, a aquelles que estan incomplint la normativa no havent paralitzat la seva activitat i a les que pretenen aprofitar-se d’aquesta situació per guanyar més diners posant en risc a les persones. I demanem a les autoritats que concretin les activitats essencials per evitar abusos i que no es vulneri el dret al permís retribuït recuperable dels treballadors i treballadores.

Entrades relacionades