logo_ugt
Rbla. del Raval 29-35, 08001 - Barcelona
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

La UGT de Catalunya es felicita per la decisió del TSJC d’acceptar la moratòria que permetrà a Iberpotash continuar abocant sal a la muntanya del Cogulló

Font: Wikimedia
Font: Wikimedia

La moratòria és acceptada fins al 30 de juny de 2018, moment en què es farà una nova revisió. Si el resultat d’aquesta és satisfactori, s’ampliarà el termini fins al 30 de juny de 2019, quan s’hauria de poder dur a terme amb garanties el trasllat ordenat de la plantilla de la mina de Sallent a la de Súria

Les seccions sindicals de la UGT als comitès d’empresa d’Iberpotash a Súria i Sallent, i la Federació d’Indústria, Construcció i Agro de la UGT de Catalunya, es mostren molt satisfetes per la decisió presa aquest matí pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya d’acceptar la moratòria sol·licitada per l’empresa Iberpotash-ICL per continuar dos anys més abocant sal a la muntanya del Cogulló (mina de Sallent), fins que sigui possible la transició ordenada i no traumàtica de la producció i la plantilla fins a les instal·lacions de mina i fàbrica de Súria.

Aquesta moratòria compta amb el suport del ple del Parlament, que fa dues setmanes va aprovar una proposta de resolució que dona suport a aquestes mesures transitòries per garantir la continuïtat de la conca minera al Bages i el manteniment dels llocs de treball que en depenen, alhora que es fa efectiu el compliment de la normativa mediambiental vigent.

La resolució judicial coneguda aquest matí permet començar a treballar més enllà de la data límit fixada per la sentència del propi TSJC per la qual avui Iberpotash havia d’aturar els abocaments de material salí, derivats dels processament del mineral que s’extrau del subsòl bagenc, i que un cop transformat, esdevé, d’una part potassa i d’altra el material salí abans esmentats i que té consideració de recurs mineral.

La nova decisió permet una moratòria per dipositar aquests abocaments, almenys en part, al dipòsit del Cogulló, fins al 30 de juny de 2018. D’aquí un any es farà una revisió per determinar el bon funcionament de les mesures alternatives aplicades. En cas que el resultat sigui satisfactori, s’afegirà un any més a la moratòria, fins al 30 de juny de 2019. Per aquesta data, Iberpotash, que va oferir ahir un aval de 3,9 milions d’euros com a garantia, ha de tenir habilitada finalment la rampa d’extracció que a hores d’ara s’està construint a l amina de Cabanasses (Súria).

La UGT de Catalunya es felicita per aquesta moratòria i demana a la direcció d’ICL-Iberpotash que aprofiti com cal aquests dos anys per habilitar definitivament Cabanasses, per tal que pugui absorbir la producció i la plantilla de Sallent. Només d’aquesta manera podrem garantir els llocs de treball dels 1.500 treballadors que formen part de les mines de Súria i Sallent, i el futur de les seves famílies, però també dels més de 4.000 treballadors i les treballadores que depenen de la cinquantena d’empreses que operen directament o indirecta de les instal·lacions mineres.

Entrades relacionades

Leave a comment