logo_ugt
Rbla. del Raval 29-35, 08001 - Barcelona
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Persecució sindical a la residència Les Alzines de Tarragona

Des de la UGT Serveis Públics de Catalunya es denuncia l’atac contra la llibertat sindical i violació del dret a la dignitat, no discriminació i integritat moral de quatre treballadores, dues delegades electes del comitè d’empresa de la residència Les Alzines de Tarragona.
Una treballadora, no delegada, ha marxat de forma voluntària degut a la pressió a la qual l’han sotmès. La situació ha dut a presentar una denúncia davant de la inspecció de treball i fer un acte de conciliació previ a la demanda davant del jutjat. En tot moment s’ha treballat per la via del diàleg i només l’actitud intransigent de l’empresa ha obligat a utilitzar la via judicial.
Probablement, per part de l’empresa, la primera falta comesa ha estat atrevir-se a formar un comitè d’empresa i reclamar els seus drets en aplicació del seu conveni. Reclamar que les pagues extres es cobressin en temps i forma, que les vacances fossin consensuades, entre d’altres.
La segona, ha estat que davant de la falta plantilla que pateixen de forma endèmica i que no els permet atendre als usuaris i usuàries com cal i aquest Nadal van dir prou amb el suport de la UGT s’ha pogut presentar una denúncia al Departament de Drets Socials que dues setmanes després va realitzar la inspecció amb el resultat de la incoació d’un expedient sancionador en detectar infraccions en els serveis socials. Bàsicament per una manca de plantilla que comporta una falta d’atenció directa, d’atenció a la higiene de persones residents i retards en l’enllitat.
Una dotzena de treballadores es van atrevir a portar al jutjat la imposició de les seves vacances per part de l’empresa, una qüestió sobre la qual, tant la inspecció de treball com el jutjat, els hi han donat la raó. Va ser fa dos mesos quan, a dos dies del judici,  l’empresa va obrir expedient amb caràcter de falta molt greu a quatre treballadores: dues d’elles, delegades de la UGT al comitè d’empresa. És evident que es tracta d’una acció intimidatòria que ha arribat fins al punt d’imputar faltes en dies que estaven de festa o en dates prèvies a l’inici del seu contracte. Els serveis jurídics de la UGT de Catalunya van presentar al·legacions i encara restem a l’espera de resposta, tot i que ja han resolt en el cas de dues persones amb falta molt greu i la suspensió de sou i feina per dos mesos, que evidentment recorrerem.
A aquesta acció intimidatòria hem de sumar altres, tot en un clar intent d’escarni amb aquestes treballadores i amb l’objectiu que ningú més s’atreveixi a reclamar els seus drets i l’aplicació de la normativa laboral.
Cal destacar que, posteriorment, la inspecció de treball també els ha donat la raó, i ha instat a l’empresa perquè rectifiqui en qüestions com pagar les hores nocturnes conforme conveni i no amb un complement inventat per sota de l’import a pagar.
Davant d’aquesta situació, des de la UGT Serveis Públics, volem deixar ben clar que utilitzarem totes les vies necessàries per defensar a aquestes treballadores. Ens trobem davant d’una clara persecució sindical i no ho permetrem. Volem indicar que històricament hi ha hagut una falta de representació de les treballadores i treballadors en les residències de l’empresa “Bastón de Oro”, a la qual pertany Les Alzines, quelcom diu poc a favor de la mateixa.
Fem una crida al Departament de Drets socials perquè assumeixi la seva responsabilitat davant dels fets: parlem d’una residència amb més d’un 75% de llits públics. La responsabilitat de l’administració no ha d’acabar en adjudicar una concessió sinó que ha de vetllar tant per les usuàries i usuaris com per les seves treballadores indirectes en donar un servei públic pel qual paguem tota la ciutadania.

Entrades relacionades