logo_ugt
Rbla. del Raval 29-35, 08001 - Barcelona
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Traslladem al conseller de Treball les demandes de les treballadores i els treballadors dels serveis socials

Ahir, la secretària de Polítiques Socials de la UGT de Catalunya, Enriqueta Durán, i el secretari del sector Administracions Locals de la FESP-UGT de Catalunya, José Antonio Fdez. Cáceres, es van reunir amb el Conseller de Treball, Afers Socials i Família, Chakir El Homrani, i la Directora General de Serveis Socials, Meritxell Benedí, per presentar-los els resultats de l’enquesta que la nostra organització va realitzar als i les professionals dels serveis socials i traslladar-los les principals demandes i necessitats d’aquest sector.

Aquesta enquesta es va realitzar amb anterioritat de la irrupció de la pandèmia provocada per la covid-19, doncs la UGT de Catalunya volíem aprofitar el procés participatiu del II Pla Estratègic dels Serveis Socials per abordar les problemàtiques i necessitats del col·lectiu de persones treballadores del sector dels serveis socials. Els resultats ens confirmaven el que nostre sindicat portava anys denunciant: sector molt feminitzat, amb càrregues excessives, insuficiència de professionals, llargues jornades, disparitat salarial per la realització del mateix treball, gran heterogeneïtat dels prestadors dels serveis amb un nivell d’externalització considerable, i escassa protecció empresarial en matèria de riscos per a la salut. Els efectes econòmics i socials de la crisi del coronavirus han posat de manifest aquestes mateixes carències i, al mateix moment, com d’essencials i necessaris han estat les i els professionals d’aquest sector en la gestió de la pandèmia.

La UGT de Catalunya entenem que hem d’encarar de manera urgent el repte de reforçar el Sistema Català de Serveis Socials, i que el II Pla Estratègic de Serveis Socials estableix les bases per convertir-lo en un sistema universal de cobertura global i per enfortir el reconeixement de les professionals del sistema. És per això que hem considerat prioritari traslladar al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies les demandes que les treballades i els treballadors del sector ens ha fet arribar:

  • Sous mínims de referència
  • Protocol de prevenció i gestió d’agressions i amenaces
  • Més estabilitat laboral, reduint la taxa de temporalitat i rotació de les professionals
  • Adequar les ràtios
  • Millorar la promoció dels i les professionals
  • Millorar la formació de les persones que treballen en aquest sector i facilitar l’acreditació professional

La UGT de Catalunya entenem que la millora de les condicions del treball del sector és un factor prioritari per la qualitat dels serveis socials. No només ho diem nosaltres, sinó que les mateixes persones que treballen en el sector reclamen condicions laborals homogeneïtzades, millores salarials i sous mínims de referència, més vigilància de la salut i de la seguretat laboral i, en general, finalitzar amb l’elevat grau d’inestabilitat, la manca de personal i el desfasament de les ràtios.

La UGT de Catalunya estem treballant per aconseguir el reconeixement que mereixen les i els professionals dels serveis socials, i per liderar un procés de negociació d’un marc de condicions comunes mínimes pels professionals de la xarxa de serveis socials públics de Catalunya, que solucioni els greuges comparatius entre professionals i reguli les retribucions, condicions laborals i prevenció de riscos i seguretat.

El proper dia 6 de maig realitzarem una jornada per assenyalar els reptes del del Servei Català dels Serveis Socials al voltant de les condicions laborals de les persones que treballen en aquest sector.

Entrades relacionades