logo_ugt
Rbla. del Raval 29-35, 08001 - Barcelona
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

La UGT de Catalunya lamenta la ratificació del CETA per part d’Espanya

 Aquest divendres el Senat ha ratificat l’acord comercial entre la UE i el Canadà (CETA), que ja va aprovar el Congrés dels Diputats el passat 21 de setembre. El tractat comercial, que té pendent l’aval dels parlaments de tots els estats membres de la UE, és insuficient i presenta moltes incertituds legals i sobre la protecció efectiva dels treballadors. Tampoc s’ha esperat al dictamen del Tribunal Superior de Justícia de la UE que ha de determinar si és un text compatible amb el dret comunitari.

El  CETA ha estat pensat per preservar els interessos de les grans corporacions i dóna suport als esforços liberalitzadors de la Comissió Europea, i encara que s’hi han introduït algunes esmenes, segueix sent injust i desequilibrat.

La UGT sempre ha defensat un comerç just que creï riquesa i progrés igualitari, i unes relacions comercials que respectin normes justes i democràtiques, una cosa que el CETA no fa.

El sindicat ha expressat en nombroses ocasions el seu rebuig a aquest acord, i així ho ha fet arribar als diferents grups parlamentaris a Espanya, de la mateixa manera que a tots els membres del Parlament Europeu, entre altres raons perquè:

  • Aquest tractat s’oblida de salvaguardar els drets dels treballadors i treballadores, dels consumidors i consumidores i de la ciutadania en general.
  • No garanteix la ocupació, ni les condicions del mateix.
  • No garanteix els serveis públics.
  • Es problemàtic i confús en relació a la protecció de les inversions privades i la resolució de conflictes inversor- estat (ISDS/ICS), que permetria a les empreses denunciar als estats i reclamar indemnitzacions milionàries. En aquest sentit l’estat espanyol, és el tercer país al món més demandat.
  • No  descarta, de manera expressa, que els estàndards socials, laborals i ambientals puguin ser interpretats com a obstacles al comerç.
  • No  estableix un mecanisme de sancions legals que castigui les infraccions de la legislació laboral i ambiental.
  • No  garanteix el  principi de precaució europeu (la iniquitat dels productes ha de ser provada abans de la seva aprovació), que no està especificada ni en el text de l’acord, ni en l’explicació addicional.

La UGT va insistir en la necessitat que s’obrís un debat al Parlament espanyol sobre aquest acord i lamenta profundament que finalment hagi passat sense pena ni glòria per les Corts i el Senat, i s’hagi perdut l’oportunitat de clarificar algunes incerteses i problemes que generarà el CETA als ciutadans europeus.

El CETA s’ha aprovat amb els vots a favor de PP, Ciutadans, PDeCat i PNB, els vots contraris de Unidos Podemos, ERC i Compromís, i l’abstenció del PSOE.

Entrades relacionades

Leave a comment