logo_ugt
Rbla. del Raval 29-35, 08001 - Barcelona
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Una vídua ingressa de mitjana 9.225 euros menys per any que un home jubilat

La UGT de Catalunya ens sumem a la commemoració del Dia Internacional de les Vídues que se celebra demà, 23 de juny, i volem denunciar l’escassa protecció d’un col·lectiu que amb el seu esforç i generositat ha fet créixer el nostre país.

Malauradament hem de dir que les quanties de les pensions de viduïtat s’aproximen més a les quanties que presenten les pensions assistencials que no pas a les contributives: Al voltant del 96 de les pensions de viduïtat corresponen a dones, en total a Catalunya són 226.329 dones que tenen de mitjana una pensió de 681 euros, per sota del llindar de pobresa (718,2 euros) i pràcticament a la meitat de la pensió mitjana de jubilació dels homes. És a dir, una vídua de mitjana té a l’any uns ingressos 9.225 euros inferiors als d’un home jubilat. I ho diem així perquè mentre els homes són majoritaris en les prestacions de jubilació, de quanties més elevades, les dones tenen una major presència en les prestacions de viduïtat, amb prestacions més baixes perquè aquestes, de manera general, només constitueixen el 52% de les que serien les pensions de jubilació dels seus cònjuges.

És per aquest motiu que la UGT de Catalunya vol advertir, que amb aquestes xifres, no podem més que afirmar que hem de protegir a les persones que ho necessiten en la intensitat que ho hauríem de fer. Si un dels objectius del sistema públic de pensions és eradicar la pobresa en la vellesa, és evident que no estem garantint la suficiència econòmica amb pensions per sota dels 600 i 500 euros.

Tanmateix, des de la UGT de Catalunya volem aprofitar aquest dia per donar visibilitat a les desigualtats que es produeixen en els sistema de pensions amb un breu informe que adjuntem amb aquesta nota i en el que constatem que les desigualtats i discriminacions laborals que viuen les dones al llarg de tota la seva carrera professional repercuteixen negativament sobre les pensions de les dones, reproduint-se una vegada més una bretxa de gènere en el sistema de pensions.

Informe ‘El sistema de pensions eixampla la bretxa de gènere

Entrades relacionades