logo_ugt
Rbla. del Raval 29-35, 08001 - Barcelona
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

La UGT de Catalunya contra el Càncer Laboral: Coneixement, conscienciació i visibilització

Amb motiu del Dia internacional de la seguretat i la salut en el treball, la UGT de Catalunya ha dut a terme la “Jornada contra el Càncer laboral: coneixement, conscienciació i visibilització”, a la Sala de les Brigades Internacionals.
Des del 2013, poc després de l’aplicació de la Reforma Laboral, han augmentat les dades de sinistralitat laboral i fins l’any passat, han perdut la vida unes 700 persones. Els treballadors i treballadores perden la vida a la feina perquè les empreses continuen considerant que la prevenció de riscos laborals és només un cost més, sense entendre que milers de persones treballadores poden tenir problemes de salut per a tota la vida com a conseqüència de falta de prevenció de riscos.
L’objectiu de la jornada ha estat la de dotar d’eines a les treballadores i treballadors per conèixer i prendre consciència del risc d’exposició a agents cancerígens i les seves conseqüències des de diferents punts de vista per obtenir-ne una visió general. 
En aquesta, presentada per la Núria Gilgado, secretària de Política Sindical de la UGT de Catalunya, hem comptat amb la participació d’en Xavier Solans, cap de la Unitat Tècnica de Condicions Ambientals de l’Institut Nacional de Seguretat i Salut en el Treball (CNCT-INSST), M. Teófila Vicente Herrero, doctora en medicina, especialista en Medicina del Treball, del Grup Càncer i Treball. Asociación Española de Especialistas en Medicina del Trabajo (AEEMT), Alfredo Menéndez, catedràtic d’Història de la Ciència de la Universidad de Granada, Xavier Borrajo, responsable salut laboral UGT- Serveis Públics de Catalunya, Carles García, responsable Salut Laboral FICA Tarragona i delegat de prevenció de BASF, Consol Serra, doctora en Medicina, especialista en Medicina del Treball, Servei de Salut Laboral, Parc de Salut MAR. IP del Centre d’Investigació en Salut Laboral (CiSAL), IMIM/Universitat Pompeu Fabra, Fernando Cobano, responsable de salut laboral del Sector Salut i Serveis Sociosanitaris de la UGT-Serveis Públics i en Camil Ros, secretari General de la UGT de Catalunya, qui ha fet la cloenda de l’acte.
Necessitem una inspecció de treball amb els mitjans suficients per poder abordar els incompliments en matèria de seguretat laboral de les empreses. De fet, hi ha milers d’empreses que encara avui, després de 30 anys de l’aplicació de la Llei de Prevenció de riscos laborals, no apliquen la llei en la seva totalitat, i que no tenen pla de riscos laborals.
L’any 2021 es van donar 6 casos de càncers laborals reconeguts a Catalunya. Les estadístiques pronostiquen que a Espanya, hi haurà 10.000 casos de càncer laboral cada any. Allò que no es reconeix, no s’estudia i no podem abordar-ho als centres de treball per solucionar-ho.
En finalitzar l’acte, s’ha dut a terme una concentració  conjunta amb CCOO de Catalunya a la Plaça del Rei, on s’ha fet la lectura del manifest per reivindicar la salut laboral com a dret fonamental, reclamar solucions urgents a la situació de sinistralitat al nostre país i  rendir tribut a totes les víctimes d’accidents laborals on hi han participat els secretaris generals de les dues organitzacions sindicals: Camil Ros i Javier Pacheco
Des de la UGT, seguirem reivindicant la insostenibilitat d’aquesta situació i que calen canvis en la prevenció de riscos laborals. Continuarem lluitant per a actualitzar la part obsoleta de la Llei de Prevenció. Els acords de la reforma Laboral, milloraran la situació de sinistralitat a les empreses, però necessitem seguir treballant per aconseguir aplicar les mesures preventives necessàries.
Aquí podreu veure la Jornada completa.

Entrades relacionades