Scroll Top
logo_ugt
Rbla. del Raval 29-35, 08001 - Barcelona
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Protocol de calor en l’àmbit laboral

treball calor

En aquesta nova realitat climàtica davant la qual ens trobem, les empreses estan començant a implantar protocols davant de situacions de calor extrema. En el nostre país les altes temperatures seran habituals durant més temps, per tant, no s’ha d’esperar i s’ha d’adaptar la gestió preventiva al risc d’exposició a altes temperatures per qüestions climàtiques en aquells llocs de treball on sigui necessari i aplicar-hi les mesures de prevenció necessàries. 

Llegeix també: Guia de treballs a l’aire lliure durant l’estiu

Treballar en temperatures de risc

Les mesures de prevenció i protecció, com sempre, es deriven dels resultats de l’avaluació dels riscos laborals, on caldrà tenir en compte, a més de la temperatura ambient, les característiques de la tasca, del lloc de treball i les característiques personals.

S’entén per temperatura de risc la que supera els 30 °C a l’ombra. El risc augmenta quan se sobrepassa el 70 % d’humitat. També quan les temperatures nocturnes estan per sobre dels 25 °C.

Per tot això, en les èpoques de calor és important disposar diàriament d’informació meteorològica de les temperatures de la zona dels llocs de treball i conèixer tant les dades de temperatura ambiental com d’humitat relativa de l’ambient i la velocitat de l’aire.

És important recordar que estem parlant de risc per temperatures extremes per qüestions climàtiques. No es tracta de temperatures extremes per les característiques de la tasca com, per exemple, treballs en forns, foneries,  cuines, etc., que demanen abordatges diferents i que podeu consultar en el  Quadern preventiu: Estrès tèrmic: Exposició a temperatures extremes a la feina

Mesures de prevenció per risc tèrmic

Per poder aplicar les mesures de prevenció de manera eficaç es poden establir protocols. Un protocol és un conjunt de normes i directrius establertes per regular el comportament, procediments i accions dins d’una organització, per assegurar l’ordre, l’eficiència i el compliment dels objectius. És necessari que es negociïn amb la representació legal dels treballadors per prevenir els efectes de la calor en les empreses que no disposin de climatització (on s’ha eliminat el risc i, per tant, no hi cal aplicar mesures addicionals) o les que facin treballs a l’aire lliure. 

El protocol de situacions meteorològiques adverses pot elaborar-se de forma: 

  • generalista i que reculli tots els possibles fenòmens adversos (pluja, neu, tempesta elèctrica, temporal marítim, vents forts, alta contaminació per aire o temperatures extremes per calor o per fred) i desenvolupi cadascun d’ells dins del protocol;
  • específica, és a dir, un protocol per a cada fenomen meteorològic, com els específics de treballs durant onades de calor i períodes d’altes temperatures. 

Elaboració i contingut del protocol de calor

Cal negociar del contingut del protocol de calor en cada empresa per protegir la salut dels treballadors i treballadores, assegurar que es compleixi la normativa i optimitzar el rendiment laboral durant períodes de calor extrema.

Els elements més comuns que inclouen els protocols de calor són: 

  • Objectiu: Descripció del propòsit principal del protocol, que en aquest cas és protegir les persones treballadores i prevenir malalties relacionades amb la calor.
  • Àmbit d’aplicació: s’hi ha de definir clarament les àrees de treball, activitats i situacions en les quals el protocol serà aplicable. També cal especificar-hi si s’aplica a totes les instal·lacions de l’empresa, en quines àrees geogràfiques, en activitats a l’aire lliure o només en determinats projectes o tasques.
  • Persones afectades: identificar-hi quina plantilla, contractistes, visitants i altres persones estaran subjectes al protocol. Pot incloure categories específiques de treballadors i treballadores, i a més, persones treballadores especialment sensibles. 
  • Responsabilitats: cal detallar-hi les responsabilitats dels diferents nivells dins de l’organització, incloent-hi gerents, persones supervisores i treballadores i treballadors. S’hi han de recollir les responsabilitats específiques de personal de salut i seguretat laboral.
  • Condicions d’implementació: en aquest apartat cal determinar i descriure les condicions específiques sota les quals s’activarà el protocol, com les temperatures ambientals superiors a un llindar determinat o la realització d’activitats físiques intenses. 

El més habitual és que es relacionin les mesures de prevenció amb les diferents alertes meteorològiques (Servei Meteorològic de Catalunya).

Les denominacions, significats i recomanacions a la població dels nivells d’alerta són els següents: 

  1. Groc: No hi ha risc meteorològic per a la població en general, encara que sí per a alguna activitat concreta. Recomanació: mantenir-se informat de la predicció meteorològica més actualitzada. Algunes activitats a l’aire lliure poden veure’s alterades.
  2. Taronja: Hi ha un risc meteorològic important (fenòmens meteorològics no habituals i amb un cert grau de perill per a les activitats usuals). Recomanació: prendre precaucions i mantenir-se informat de la predicció meteorològica més actualitzada. Les activitats habituals i a l’aire lliure poden veure’s alterades.
  3. Vermell: el risc meteorològic és extrem (fenòmens meteorològics no habituals, d’intensitat excepcional i amb un nivell de risc per a la població molt alt). Recomanació: prendre mesures preventives i actuar segons les indicacions de les autoritats. Mantenir-se informat de la predicció meteorològica més actualitzada. Les activitats habituals poden veure’s greument alterades.
  • Mesures de prevenció aplicables: 

El protocol ha de recollir clarament quines mesures preventives tècniques o organitzacions es prendran per reduir el risc per calor segons les circumstàncies i llocs de treball. Per exemple: dotació de mitjans de refrigeració, ventiladors, adaptació de la jornada de manera que s’evitin les hores de temperatures màximes del dia en la zona afectada, limitar el nombre de persones treballadores exposades i el temps d’exposició mitjançant la seva rotació en els llocs afectats, facilitar la realització de pauses tenint en compte les seves característiques personals.

Hi insistim, les mesures preventives deriven de l’avaluació de riscos, les proposa el servei de prevenció i les implanta l’empresa. 

  • Duració i periodicitat

S’ha d’indicar si el protocol és permanent, estacional, o només s’aplica en circumstàncies especials. Ha d’incloure un calendari de revisió i actualització del protocol.

  • Excepcions i limitacions:

És necessari especificar qualsevol excepció al protocol i les condicions sota les quals aquestes excepcions són vàlides, així com detallar qualsevol limitació del protocol en termes de recursos, tecnologia disponible o situacions imprevistes.

També pot incloure altres ítems, com el marc normatiu de referència o documentació de referència, definicions, informació i difusió del protocol. A més, s’hi han de recollir les qüestions de primers auxilis, notificacions, etc.

La UGT disposa d’un model de protocol d’actuació per a treballs en exterior durant onades de calor i períodes d’altes temperatures que podeu prendre com a model i adaptar-lo a la vostra empresa.

Si necessiteu assessorament específic sobre els factors de risc del risc de calor per temperatures extremes i les mesures de prevenció aplicables, podeu adreçar-vos a la vostra federació o a l’Oficina Tècnica de Prevenció de Riscos Laborals (OTPRL) de la UGT de Catalunya. 

Related Posts