Scroll Top
logo_ugt
Rbla. del Raval 29-35, 08001 - Barcelona
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Estrès postvacacional, sant tornem-hi!

By Everaldo Coelho, everaldo@everaldo.com; Originally uploaded at he.wikipedia by חיים 7) – http://www.iconspedia.com/icon/alarm-clock-4108.html, LGPL, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=19420397

L’estrès postvacacional és l’estat que es produeix en una persona per la manca d’adaptació entre un període de vacances i d’oci i la tornada a la vida activa a la feina i a les rutines diàries.

El despertador, tornar a llevar-nos d’hora, els horaris que hem de complir, les responsabilitats laborals, els canvis als dinars, organitzar de nou el nostre temps i les nostres activitats, ens fan sentir apàtics, sense energia, tristos o irritables, tindrem dificultats per dormir i, en el pitjor dels casos, patirem taquicàrdies, dolors musculars, molèsties digestives o problemes d’atenció o memòria.

L’estrès postvacacional és un trastorn adaptatiu inicialment temporal o transitori, que produeix símptomes tant psíquics com físics. Aquesta  inadaptació porta a un estat de malestar genèric, un quadre de fatiga o estrès,  sensació de tristesa, apatia, falta d’energia, irritabilitat, somnolència diürna, falta de concentració i ansietat o desmotivació a l’hora d’incorporar-nos a la feina o rutina diària després d’acabar el període de vacances.

La persona afectada per SEP no es veu capaç de respondre a les demandes que suposa la incorporació a la feina i genera una situació d’estrès. L’estrès per ell mateix és un procés normal que activa l’ésser humà per adaptar-se a una nova demanda, però, en aquest cas, l’adaptació als horaris, a les activitats, a altres responsabilitats i obligacions, genera una situació negativa per a nosaltres. Aquesta situació d’estrès pot durar des d’uns dies a  dues o tres setmanes. Si no aconseguim restablir un hàbit passats vint-i-un dies, hauríem de buscar ajuda amb un especialista, perquè podria derivar en una síndrome d’ansietat generalitzada o estrès crònic.

Guanyar la batalla a la SEP: lluitem com a empresa

Hi ha molts factors que influeixen en les persones que es veuen afectades per SEP: l’entorn i el sector laboral, la responsabilitat en l’organització, la formació, la inexperiència, el lloc de treball i el tipus de tasques que el treballador desenvolupi.

L’empresa pot adoptar una sèrie de mesures per evitar que els seus treballadors pateixin estrès a la tornada de les vacances.

Informar: l’empresa ha de transmetre a la persona treballadora tot allò que hagi passat durant la seva absència per evitar l’excés de demanda sobre l’individu que mira de posar-se al dia un cop reincorporat.

Tornar sense pressions: no hem d’esperar que totes les persones treballadores rendeixin com ho fan habitualment en reincorporar-se a la feina després de les vacances. Tots necessitem un temps de rodatge. Les tasques s’han d’assumir gradualment i de forma progressiva.

Els objectius laborals ben clars: la definició d’uns objectius després de la tornada de vacances farà que la persona treballadora se senti motivada per dur a terme les tasques que li han estat assignats, sempre que el seu desenvolupament professional dins de l’organització es vegi beneficiat.

Relacions interpersonals reforçades després de les vacances: en el marc dels programes de promoció de la salut, l’empresa pot plantejar-se la possibilitat d’organitzar actes socials i activitats esportives durant la reincorporació dels treballadors després de les vacances, per fomentar els lligams i  les relacions interpersonals a la feina.

Guanyar la batalla a la SEP: lluitem com a treballadors

Adaptació amb temps: el més important és reservar uns dies al final de les nostres vacances per a la nostra adaptació i programar la tornada a casa de forma anticipada i relaxada. No tornar de les vacances just el dia abans de reincorporar-nos al lloc de treball. Això ens permet preparar-nos físicament i mentalment per a la tornada a l’activitat laboral.

La vida més enllà de la feina: és recomanable reprendre les activitats extralaborals per adaptar-les tan aviat com sigui possible a la rutina típica del període laboral i fer exercici físic per mantenir-nos actius durant les vacances. En fer exercici, s’alliberen endorfines i serotonina, que ajuden a regular el son i millorar l’estat d’ànim. Aprofitar els temps de descans per fer alguna activitat agradable, per a fomentar les relacions socials o familiars.

Reprendre els bons costums: adaptar els horaris als habituals de forma suau i progressiva. Dormir adequadament vuit hores i mantenir horaris regulars tant en les rutines diàries com en les hores d’anar a dormir i llevar-se. Mantenir un horari estable ens permetrà seguir amb un cert bioritme.

Alimentació, pilar fonamental del nostre benestar: seguir una dieta equilibrada, mantenint una bona alimentació i uns hàbits saludables durant i després de les vacances ens ajudarà a evitar els excessos, el sobrepès i tots els problemes que se’n deriven. A més de menjar més sa, hem d’evitar els aliments que puguin contribuir a augmentar l’estrès, per exemple, els dolços, la sal, o la cafeïna i els excitants, les begudes alcohòliques, els greixos… Hem de procurar menjar fruites i verdures de forma diària.

Estimar-nos a nosaltres mateixos i ser tolerants: no hem de començar les nostres activitats habituals de forma brusca i intensa, sinó donar-nos temps per adaptar-nos a la nova situació i programar-les al llarg del dia en funció del nivell d’energia i humor que tinguem.

OHMMMMM….: prestar atenció a les teves emocions i pensaments és fonamental. Prendre’s amb calma la tornada a la rutina també és un factor clau. Hem d’evitar, tant com puguem, l’estrès a la feina organitzant les nostres tasques, prioritzant activitats i feines. Començar de manera gradual amb la intensitat del treball, buscant el costat positiu de les coses i no endur-nos la feina a casa. Practicar la relaxació de forma regular per ajudar-nos a eliminar pensaments catastrofistes o idees irracionals que puguin provocar-nos ansietat. Una actitud optimista i positiva ajudarà també a superar aquest període d’adaptació d’una forma més ràpida i suportable.

Mindfulness a la nostra vida: viu el present. Tingues en compte que la tristesa en tornar de vacances és una emoció que viu en el passat, mentre que l’ansietat ho fa en el futur. Pren consciència del moment present i agraeix el que les vacances et van donar, però valora el que tens avui.

Resiliència a la feina, adaptació gradual: durant la nostra jornada laboral, els primers dies hem d’intentar fer pauses breus de descans durant la jornada laboral per aconseguir adaptar el nostre cos i la nostra ment i adoptar una postura correcta al lloc de treball per no sobrecarregar el nostre cos, contracturar-nos i tenir molèsties al coll i l’esquena principalment.