Iniciativa Ciutadana Europea: Right to Cure

La Secretaria de Polítiques Socials, Ocupació i Seguretat Social de la Comissió Executiva Confederal i la Secretaria del Sector de Salut, Serveis Sociosanitaris i Dependència de la FeSP-UGT, formen part del Comitè espanyol de la “Iniciativa Ciutadana Europea “Right to Cure”, coalició de més de 200 organitzacions europees de la societat civil de 14 països europeus, amb l’objectiu d’impulsar una proposta legislativa per a instar la Comissió Europea que els productors de vacunes, com Pfizer/BioNTech, AstraZeneca i Moderna, comparteixin els coneixements i la tecnologia de les vacunes, renunciïn a les patents de manera temporal i permetin una producció de les vacunes a nivell mundial que asseguri un accés universal. Per a això, la coalició necessita recollir un milió de signatures.

Compartir la tecnologia eliminaria un obstacle per a l’augment de la producció actualment retardada i la igualtat d’accés a les vacunes per a totes les persones, a tot el món. D’aquesta manera s’acceleraria la vacunació mundial evitant l’aparició de variants més agressives i letals. A nivell mundial, les dades d’UNICEF citats per Oxfam suggereixen que només el 43% de la capacitat de producció de vacunes COVID-19 declarada s’està utilitzant actualment per a les vacunes aprovades.

El subministrament de vacunes segures i eficaces per a tots s’està racionant artificialment a causa de la protecció dels drets exclusius i els monopolis de les corporacions farmacèutiques, tal com ha demostrat l’Aliança Popular per a les Vacunes (People’s Vaccine Alliance).

En el passat, els drets de propietat intel·lectual s’han suspès per a fer front a grans crisis sanitàries. Jonas Salk, l’inventor de la vacuna contra la poliomielitis, va permetre la seva sortida al mercat sense patent. Durant la crisi del VIH, milions de persones van morir perquè no podien permetre’s el tractament i la protecció. Després d’una batalla d’una dècada, les empreses farmacèutiques es van veure obligades a permetre excepcions a les patents. El món no pot permetre’s esperar tant.

Encara que la recerca i el desenvolupament de vacunes i tractaments s’han finançat en gran part amb diners públics, les empreses han obtingut les patents i el monopoli d’explotació per 20 anys. Aquesta posició de monopoli garanteix beneficis abusius enmig d’una pandèmia a costa de vides humanes.

Des de la Iniciativa Ciutadana Europea “Right2Cure” es recorda que: “Les inversions públiques han de produir béns públics que beneficiïn a tots, no generar beneficis per als alts executius, accionistes i especuladors. La Comissió Europea ha de suspendre l’actual sistema de patents, els monopolis i el secretisme per a oferir unes vacunes accessibles per a tots. Amb la nostra Iniciativa Ciutadana Europea, tenim el poder d’obligar-los a fer-lo. Així mateix, amb l’objectiu d’immunitzar a la major quantitat de persones exigim a la UE que no limitin l’administració de vacunes a cap de les ja existents i que hagin superat els controls de la pròpia Unió i de l’OMS“.

Per tot exposat, des d’UGT us animem a signar i difondre el vincle entre els nostres afiliats i afiliades i en les vostres xarxes socials per a la qual aconseguir el milió de signatures necessàries per a presentar-la al Parlament Europeu https://noprofitonpandemic.eu/es/

Comments are closed.