La UGT i CCOO denuncien una retallada del servei de Correus que deixarà descoberta Catalunya, tant en poblacions grans com en l’àmbit rural

La UGT i CCOO, sindicats majoritaris a Correus, denuncien que, a Catalunya, milers de ciutadans i ciutadanes que viuen en l’àmbit rural veuran retallat el servei postal durant els mesos d’estiu. L’empresa va comunicar la decisió de no fer contractacions per cobrir les vacances dels treballadors i les treballadores dels serveis rurals i, per això, els ciutadans/es que resideixin en municipis petits  rebran el correu només algun dia a la setmana, quan per llei l’empresa ha de garantir que el servei postal es faci cinc dies a la setmana, de dilluns a divendres, en tot el territori estatal, sense distinció del lloc on es resideixi.

La retallada en contractació per cobrir les absències durant l’estiu és gairebé absolut en tots els centres de treball, i genera a totes les poblacions un deteriorament del servei públic, tant en el repartiment com en l’atenció al públic, perquè és impossible assumir totes les tasques. En la pràctica estem davant una mesura de retallada de la plantilla que diàriament presta aquest servei públic, i com a solució l’empresa ha comunicat que els treballadors i les treballadores que no estiguin de vacances assumeixin la feina de la plantilla que falti. Amb aquesta fórmula es genera una sobrecàrrega de treball, i l’empresa assumeix que quedaran sense repartiment aleatòriament unes zones o altres, perquè serà impossible arribar a tots els domicilis. En el cas dels serveis rurals, l’empresa condemna al fet que diàriament quedin sense servei postal municipis sencers -a més de deteriorar el servei que rep el ciutadà/a, en aquest cas, és una mesura il·legal perquè s’ha imposat a la plantilla sense possibilitat de negociació prèvia.

Tot i que Juan Manuel Serrano, el president de la companyia, gasta molts diners en campanyes publicitàries per vendre la seva preocupació pel món rural, la realitat evidencia que el servei públic postal en aquest àmbit sembla que no encaixa en el projecte de futur que està aplicant. Estem davant un gestor que ha demostrat les seves manques i falta de tarannà durant la crisi sanitària del coronavirus, portant a Correus a ser el segon col·lectiu laboral en infectats després del sanitari, i que ara busca retallar despeses deixant de cobrir les vacances de bona part dels més de 5.400 treballadors i treballadores que a Correus donen cobertura al món rural, un àmbit territorial on s’ubica el 90% dels municipis de tot el territori. La decisió precaritza encara més les condicions d’aquest col·lectiu, que en la seva gran majoria estan obligats a aportar els seus propis vehicles per fer el servei, a canvi d’unes compensacions que porten congelades pràcticament els últims 18 anys, mentre el cost dels vehicles i el seu manteniment s’ha incrementat un 35%.

La UGT i CCOO han demanat a l’empresa que rectifiqui, i que cobreixi amb contractació tots els serveis rurals, com de fet històricament sempre s’ha fet, ja que hi ha una obligació de servei públic que no pot deixar d’atendre’s. Per ambdues organitzacions sindicals, si el president vol estalviar, en comptes de retallar el servei públic a la ciutadania en el món rural, podria gastar menys en les costoses campanyes de publicitat amb les quals només busca una promoció de la seva imatge personal.

Comments are closed.