Les dones treballem gratis de l’11 de novembre a finals d’any

La UGT ha engegat la campanya #JoTreballoGratis per denunciar que a l’Estat espanyol, aquest any, les dones treballarem gratis a partir de dimecres, 11 de novembre, i fins al final d’any, com a conseqüència de la bretxa salarial. Amb aquesta campanya la UGT pretén conscienciar, en primer lloc, a totes les treballadores i treballadors sobre aquesta discriminació per raó de sexe, que té una repercussió severa en els salaris de les dones i que s’accentua encara més després de la jubilació, provocant que un elevat percentatge de dones -que han tingut una ocupació al llarg de tota la seva vida- tinguin pensions més baixes i passin a estar en risc de pobresa.Així mateix, la pandèmia ha donat visibilitat a sectors fortament feminitzats que han estat al capdavant de la crisis sanitària amb salaris baixos i condicions de treball inferiors a les dels companys homes.

Segons la font Eurostat, amb dades referides al 2018, la bretxa salarial (en salari hora), a la UE és del 14,8%, a la zona euro del 15,9%, i en el cas de Espanya la bretxa salarial és del 14%, de manera que les treballadores espanyoles treballen gratis des de l’11 de novembre fins el 31 de desembre de 2020. Són 51 dies que les dones treballem més que els homes si poguéssim optar a obtenir els mateixos guanys. En comparativa amb la campanya del any passat s’ha reduït la bretxa salarial en 4 dies menys, però encara ens queden molts anys (fins el 2046 segons la CES) per aconseguir, amb aquest ritme, la igualtat salarial plena. I més si es segueix retardant la directiva europea sobre Transparència Salarial, que ara ha passat del 4 de novembre al 15 de desembre.

Aquí teniu més informació sobre la campanya de la UGT que comença avui.

Per conèixer més a fons la bretxa salarial a Catalunya us recordem l’informe ‘Bretxa i desigualtats salarials de gènere a Catalunya 2020’ elaborat per la UGT de Catalunya al mes de febrer.

Comments are closed.