La UGT de Catalunya signa l’Acord per a la planificació del mapa de centres de formació professional 2035
La UGT de Catalunya va participar ahir en la presentació i signatura de l’Acord per a la planificació del mapa de centres de formació professional 2035, juntament amb CCOO i les organitzacions empresarials més representatives i la Generalitat de Catalunya. L’aplicació d’aquest acord ha de permetre més oportunitats per a la ciutadania, per al jovent, per a les persones treballadores i per al teixit empresarial. En el mateix acte es va presentar també l’Informe General de Prospectiva 2023-2026, que ha elaborat el Govern de la Generalitat mitjançant l’Agència Pública de Formació i Qualificació Professionals (FPCAT). Aquest informe recull les diferències existents entre l’oferta formativa actual i les demandes de llocs de treball i també analitza els canvis que hi haurà en el futur mercat de treball i, per tant, permetrà anticipar-se a les noves necessitats formatives.
Aquest pacte es va signar i debatre en el marc de la reunió de la Comissió Rectora del Sistema FPCAT al Palau de la Generalitat, en què hi van participar també el president de la Generalitat, Pere Aragonès, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, la consellera d’Educació, Anna Simó i el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent. Per part de la UGT de Catalunya, va signar l’Acord el nostre secretari general Camil Ros. En l’acte hi eren presents per part de la UGT de Catalunya, la Núria Gilgado, secretària de política sindical i responsable de l’Àrea externa i la secretària d’igualtat i formació, Eva M. Gajardo.
De l’acord destaca l’estratègia triple de crear places en formacions que tenen èxit, fomentar cursos que tenen moltes vacants i no incrementar-ne d’altres que no en tenen. En concret, s’augmentaran les places dels cursos d’informàtica, de química, de sanitat i atenció a les persones, i de transport i manteniment de vehicles.
No obstant això, per a la UGT de Catalunya és indispensable que es desenvolupin els acords signats el proppassat 27 de març (planificació de l’oferta d’FP) i el 5 de desembre de pressupostos (en el marc del Consell pel Diàleg Social) on entre d’altres temes, es determinava la necessitat de crear més places de persones orientadores i s’instava el Govern a tramitar per la via d’urgència el Decret d’Orientació, vital per a evitar l’abandonament prematur, al voltant del 45% en cicles formatius de grau mitjà.
Una altra de les prioritats ha de ser la de la millora de les condicions laborals del professorat d’FP, malmeses per anys i anys de retallades i accentuada per la no equiparació salarial del professorat tècnic d’FP. Des de la UGT de Catalunya insistim que s’executi la partida pactada i aprovada de trenta-tres milions d’euros per a l’ equiparació salarial del professorat d’FP amb el professorat de secundària. La mancança de professionals és un altre dels reptes del sistema, accentuada per la precarietat laboral del col·lectiu.
Podeu descarregar l’Informe general de prospectiva 2023-2026 en el següent enllaç.