logo_ugt
Rbla. del Raval 29-35, 08001 - Barcelona
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Exigim al govern que la situació de saturació en l’FP no es torni a repetir

La situació viscuda per les famílies i l’alumnat aquest estiu per la manca d’oferta de places d’FP de determinats cicles formatius (especialment cures d’auxiliar d’infermeria, sistemes microinformàtics de xarxa o els relacionals amb la família de l’esport) no es pot tornar a repetir mai més en un país com el nostre.

 

Gràcies a la nostra pressió i a la de les famílies afectades, el govern ha rectificat obrint més places d’una manera improvisada provocant danys col·laterals com la saturació de les aules a 34 i 33 alumnes per classe en els cicles més demandats (en època pandèmica no és el més aconsellable segons els experts de salut). Recol·locació en altres cicles on hi havia plaça, però que no havien estat demanats en primeres opcions pot provocar abandonament prematur, on Catalunya i Espanya tenen una de les xifres més altes de la Unió Europea.

Aquesta actuació va deixar encara milers d’estudiants sense la plaça desitjada que hauran d’estudiar un cicle formatiu que no volien. S’ha fet una tercera repesca extraordinària al setembre per absorbir alumnat,. Aquells que no n’han obtingut cap, segons el Departament, podran cursar una modalitat impròpia i inadequada per a la seva edat, la modalitat en línia de l’IOC, privant-los de la socialització.

Per tal d’evitar problemes futurs, ara toca posar deures al govern:

  • Fer un seguiment d’aquest alumnat per evitar l’abandonament escolar prematur i ocupar-se del que ni ha obtingut cap plaça ni treballa.
  • Orientar adequadament l’alumnat de 4t d’ESO des del setembre perquè tinguin ben clara quines seran les seves opcions postobligatòries de cara la preinscripció del mes de març (el conseller s’ha compromès a avançar-la).
  • Fer les prospeccions necessàries per a ajustar l’oferta i la demanda• Mostrar una voluntat ferma per a solucionar el problema incloent en els pressupostos el 2022 prou recursos econòmics per a la construcció i adequació dels espais necessaris per a poder acollir més grups en els anys vinents, ja que la tendència demostra que tindran una forta demanda.
  • Contractació de més professorat d’FP per a cobrir la demanda de més grups
  • Disminució de les ràtios.

La saturació d’enguany no s’ha de tornar a repetir mai més. S’ha posat en evidència que l’actual “sistema d’FP a Catalunya” no obeeix a les necessitats de les persones, dels territoris i de les empreses. Per tant s’ha de posar en marxa ja, i sense més dilacions el nou sistema; modern, actual i futur de país i que compti amb el de consens amb els agents implicats. És una oportunitat de canvi.

Des de la UGT volem que incorpori els elements fonamentals d’un sistema que treballa en plena conjunció; que contingui una prospecció que permeti trencar amb el desajust de la demanda i l’oferta i que estigui acompanyat d’un bon sistema d’orientació al llarg de la vida de les persones.

Ara per ara hem d’aprofitar els recursos que ens ha dotat mitjançant la llei de l’FP dels nous òrgans de direcció i governança del sistema, Comissió Rectora i Agència Pública d’FP de Catalunya, per tal de treballar de forma conjunta perquè aquests desajustos no tornin a produir-se mai més.

L’FP ja està en una altra dimensió, els alts índexs d’inserció laboral, estan obrint la porta a una nova conceptualització per part de la ciutadania. Aprofitem l’oportunitat que tenim per fer el canvi que ens demana la societat per a afrontar els reptes del segle XXI!

Entrades relacionades