logo_ugt
Rbla. del Raval 29-35, 08001 - Barcelona
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Signa la petició de la “Garantia +55”, un rescat del col·lectiu d’aturats majors de 55 anys

garantia-55-banner

Actualment, 8 de cada 10 persones aturades més grans de 55 anys cobren 426 euros o no cobren res

La UGT de Catalunya ha presentat aquest matí en roda de premsa la “Garantia +55”, una proposta de rescat de les persones aturades majors de 55 anys.

El nostre sindicat considera molt preocupant la situació d’aquest col·lectiu (unes 78.000 persones a Catalunya i unes 470.000 a l’Estat), que com a conseqüència de la crisi i la reforma laboral es veuen expulsats del mercat de treball i condemnats a una situació de vulnerabilitat econòmica i social. El seu problema és present, però també de pobresa futura, ja que després de llargues carreres de cotització veuran com la seva pensió de jubilació es redueix per culpa dels darrers anys.

Els aturats majors de 55 anys representen el 17,8% del total de la taxa d’atur (l’any 2007 era el 5,2%) i representen la majoria de l’atur de llarga durada (36,7%) i de molt llarga durada (43,5% del total amb més de 24 mesos a l’atur). Les dificultats per trobar feina els porta a exhaurir la prestació contributiva d’atur i passar a cobrar un subsidi que, amb sort, els cotitzarà per la base mínima fins que compleixin els requisits per jubilar-se. A més, el PP va endurir les condicions per accedir al subsidi per a majors de 55 anys un cop esgoten la prestació per desocupació. 8 de cada 10 persones aturades més grans de 55 anys cobren 426 euros o no cobren res.

Per tant:

Són les persones POBRES ACTUALS: calculem que la pèrdua del poder adquisitiu mig d’una persona de més de 54 anys que és expulsada del mercat de treball pot arribar a ser del 81% cobrant un subsidi per desocupació.

Seran les persones POBRES FUTURES: calculem que la pèrdua en la futura pensió de jubilació d’una persona de 55 i més anys que és expulsada del mercat de treball estarà al voltant d’un 30%.

Des de la UGT de Catalunya creiem que aquest és un càstig molt dur cap a aquest col·lectiu, i més si considerem les llargues carreres de cotització prèvies que gran nombre de persones tenen abans d’haver-se vist abocats fora del mercat de treball. És per això que des de la UGT de Catalunya pensem que s’han de reconsiderar alguns requisits en l’accés i manteniment de la protecció per desocupació de les persones de més de 55 anys, millorar la quantia de la protecció econòmica i garantir unes pensions dignes quan es jubilin.

‘Garantia +55’, la proposta de la UGT de Catalunya:

PRESENT: Garantia +55 en forma de prestació econòmica igual al SMI vigent(per al 2015 és de 648,60 euros mensuals). La nostra organització continua apostant per un SMI de 1.000 euros que ens acosti als estàndards dictats per la Carta Social Europea.

FUTUR: Garantia +55 pensió digna. Un escalat d’entre el 90% i el 100% del còmput de les bases de cotització en la mateixa quantia que la darrera prestació contributiva per desocupació durant la percepció d’aquesta prestació, a efectes del càlcul de les prestacions de Seguretat Social per IP, mort i supervivència i jubilació.

Persones beneficiàries: 55 anys i més d’edat que es trobin en situació de desocupació, tinguin cotitzats un mínim de 15 anys i hagin exhaurit la prestació per desocupació contributiva. No es tindran en compte les rendes familiars per a la percepció d’aquesta prestació. I es rebrà fins a l’edat de jubilació ordinària.

Potencials beneficiaris a Catalunya: estimem que unes 77.842 persones.

Cost anual: 248,52 milions d’euros. La partida pressupostària al programa Prestacions per desocupació destinada a Catalunya s’hauria d’incrementar aproximadament un 6,1%.

Potencials beneficiaris a Espanya: estimem que unes 470.316 persones.

Cost anual: 1.479,9 milions d’euros. La partida pressupostària al programa Prestacions per desocupació s’hauria d’incrementar aproximadament un 5,8%.

Des de la UGT de Catalunya creiem que és necessari rescatar aquestes persones per justícia social, cohesió, igualtat, solidaritat intergeneracional i per un estat del benestar lleial que actuï com a xarxa de seguretat per a les persones que ho necessiten.

Quant ha costat rescatar els bancs? 1.427.355 milions d’euros.

Quant ha costat rescatar la plataforma Castor? 1.400 milions d’euros.

La UGT de Catalunya farem arribar aquesta proposta a tots els grups parlamentaris del Congrés dels Diputats. També hem obert una petició a Change.org.

[wpfilebase tag=file id=570 /]

 

Entrades relacionades

Comments (0)

Me parece muy vien, yo estoy sin trabajo por culpa de la esclusion del personal de limpieza de los edificios publicos, sale mas rentable cojer empresas pribadas, y mas beneficioso, para los que jestionan el dinero de dichas limpiezas, siempre el mas debil es el que pierde, total con menos limpieza tambien se pasa!!

¿Ya es hora de que alguna organización se preocupe por este colectivo de parados. Por justicia con todas las personas y sobre todo por quienes han cotizado más de 30-35-40 años y les quedará una pensión mísera por no haber podido cotizar los últimos años de su vida laboral. La jubilación de hoy día es cuestión de suerte. Si te jubilas con la edad y has cotizado los últimos 35 años ¡te ha tocado el premio! Si cotizas 35-40 años, 5 ó 10 años antes de la edad de jubilarte la pensión se reduce en un porcentaje muy importante aunque el número de años cotizados sea superior…
Gracias…

José Mª Herrero Nieto

Quiero añadir este comentario para reforzar el anterior.
Por una valoración justa de la pensión:
Cálculo sobre toda la vida laboral sin engaños y manipulaciones a la baja.

La ley está hecha para reducir las pensiones utilizando artimañas como las lagunas de cotización, parados con edades de 50, 55 años, etc. que sus últimos años de vida laboral no han podido cotizar. Esto les merma muchísimo el importe de la pensión aunque tengan una cotización de 35, 40 o más años.
Las cotizaciones de los parados estaba hace unos años (si no estoy equivocado) en mil y pico de euros, después a novecientos y pico y con la última reforma a 756 €.
Si además tenemos en cuenta que hay y habrá en un futuro trabajadores que han visto rebajados sus salarios, con lo cual la cotización es inferior y por tanto su pensión también lo será. Se dará en muchos casos la circunstancia, que trabajadores que han cotizado años atrás por importes elevados no les compute parte de estas cotizaciones en su pensión.
Todo esto pasa desapercibido, parece que no interesa que los ciudadanos se enteren y nadie hace nada por evitar este estrangulamiento que cada vez afectará a más personas.

andres navarro rodriguez

llo levo cotizados 39 años estoi parado desde los 55años por un ere concursal cierre de enpresa por juez ahora estoy cobrando el paro que sera de mi cuando se me acave y de mi juvilacion aviendo cotizado toda mi vida

Nadie quiere estar en el paro, es una vergüenza que en este país que se rescata bancos por la mala gestión de directivos corruptos y cuyo gobierno no es capaz de garantizar una vida digna a las personas, creo que como mínimo y por dignidad lo que deberían hacer estos políticos es irse a su casita porque no nos sirven y dan muy mal ejemplo.

Carme Sole Colome

M.agradaria poder col.laborar en aquesta causa Tinc 55 anys recién complerts. He treballat tota la meva vida FA 2 mesos que estic a l.atur i com que vaig ser autònoma durant vint anys ara sols cobro 426 euros. Durant 20 anys he donat feina a més de 100 persones i ara i degut a la crisis ja no tinc ni feina. Ni ingresos. Tenia una feina de executiva i ara no em volen ni per neteja.

Que hi ha de les persones majors de 55 anys afectades per la normativa que els impedeix cobrar l’ajuda de 426 euros per que la seva parella guanya mes de 950, quan hi ha d’altres no afectades per aquesta normativa que els cobren encara que la parella cobri 3000 o mes ?

Signo per oposar-me a la creixent tendència de marginació social i a la l
iquidació de l’estat de benestar

FernandoFernando Balla

Estic completament d’acord amb pensar en situacions de gent de mes de 55 anys

MOLT BONA INICIATIVA

MOLT BONA INICIATIVA

També som persones em drets.

La propuesta es buena dentro de nuestra situación, pero lo importante es que se haga viable. Ahora bien los presupuestos del estado para desempleo van a la baja.entonces como se interpreta esto,como no venga un gobierno más solidario.esto es papel mojado.

Leave a comment