Declaració de les organitzacions sindicals del CSIR Piremed ‘Contra la xenofòbia i l’ascens dels partits d’extrema dreta a Europa’

Xavier Casas, secretari general de la UGT Comarques Gironines, llegeix la declaració a la cloenda de la jornada sobre mobilitat dels treballadors a Europa

La crisi econòmica internacional ha afectat especialment el col·lectiu dels treballadors i treballadores, i encara que els indicadors macroeconòmics han millorat per a les multinacionals i els grans accionistes, la classe treballadora seguim sense veure’n els efectes: l’austeritat continua sent paraula de Déu, els sous estan congelats des de fa temps, els serveis públics han estat desmantellats, les feines cada cop són més precàries i els joves tenen dificultats per incorporar-se al mercat laboral en condicions. Així mateix, el sistema de pensions, un pacte de solidaritat posterior a la segona guerra mundial, es troba en perill.

Les diferències entre els més rics i els més pobres a Europa s’eixampla, i la visió d’una «Europa social», és a dir, una societat basada en principis democràtics i de justícia social, està en retrocés. En el nostre territori veiem com només a Catalunya un 13% dels treballadors són pobres, i a Occitània, un 21,5% de la població activa està en situació de precarietat.

És en aquest context social i polític on els partits d’extrema dreta troben el caldo de cultiu per aconseguir vots atrets pel discurs falsament social sobre la seguretat i d’odi a l’estranger com a solució a l’atur i a la incertesa actual.

Nosaltres, sindicalistes de Catalunya i Occitània, no podem escoltar aquest discurs sense reaccionar.

Les organitzacions sindicals del CSIR Piremed, sota el paraigua de la Confederació Europea de Sindicats (CES), demanem que:

  1. La Unió Europea garanteixi els drets fonamentals. La Unió Europea va néixer per garantir un futur en pau al nostre continent. Per això no podem acceptar que es defensin polítiques migratòries que vulneren els drets humans, ni que se subcontracti la gestió dels fluxos migratoris a països tercers a canvi de diners.
  2. Un pilar social europeu fort. La solució a la crisi econòmica i institucional que estem vivint passa per enfortir un pilar social europeu fort: l’educació, la sanitat i els serveis socials públics, així com un sistema fiscal progressiu que disminueixi les desigualtats a les nostres societats i entre els estats membres. Totes les discriminacions han de ser combatudes, començant per les discriminacions salarials de gènere que imposen a les dones europees treballar cobrant un 16% menys de mitjana que els homes per la mateixa feina.
  3. Cal mobilitzar els treballadors europeus perquè participin en les eleccions europees de maig de 2019 exigint una política europea més social. L’abstenció serà l’amenaça més gran per a aquests reptes de futur.

El CSIR Piremed i les organitzacions sindicals que la componen, fem una crida als nostres afiliats a combatre les polítiques d’odi i de discriminació contra els estrangers i els migrants i animem els treballadors i treballadores a lluitar contra les idees xenòfobes que posen en perill el nostre model de convivència basat en la democràcia i les llibertats socials i polítiques.

Barcelona, 7 de novembre de 2018

 

Declaració en català [pdf]

Declaració en francès [pdf]

Comments are closed.