El cop de calor

De nou, les altes temperatures ens acompanyaran aquests propers dies. Davant de la calor, els mecanismes d’adaptació del nostre coses posen en marxa per mantenir estable la temperatura corporal, però de vegades aquests no són suficients. Si hem de realitzar treballs a l’exterior a elevades temperatures, o en llocs tancats amb fonts de calor com forns o maquinària, aquesta temperatura exterior pot portar el cos humà al límit i ocasionar accidents de treball.

Ocupacions exposades a l’aire lliure com: l’agricultura, la construcció, les tasques de jardineria, neteja i manteniment urbà, explotació forestal, socorristes, monitors d’esplais a l’aire lliure… pateixen més que ningú aquestes condicions extremes. O altres ocupacions a llocs tancats com forns de pa i pastisseries, cuines, bugaderies, activitats a indústries com forns de maons i ceràmica, foneries… que també es veuen afectades.

En general, les empreses davant de les successives onades de calor que estem patint haurien de facilitar descansos freqüents a indrets frescos, augmentar la freqüència de les pauses de recuperació, fent breus aturades cada hora i preveure zones de descans climatitzades o en ambients frescos i a l’ombra. Adaptar els horaris: organitzar torns per reduir el temps o la intensitat de l’exposició sempre que sigui possible, planificar les tasques més pesades per a les hores de menys calor (abans de les 11 i després de les 16 hores) i adaptar els horaris per aprofitar les hores menys caloroses del dia. Les empreses haurien d’evitar el treball aïllat i posar aigua a disposició de les persones treballadores, evitar també que les persones treballadores es trobin aïllades fent la seva feina per poder prestar-se ajuda en cas de problemes, posar aigua potable al seu abast, facilitar o recomanar l’ús de gorres, barrets o roba clara i posar a la seva disposició crema de protecció solar, per protegir la pell de la radiació ultraviolada.

Us animem a llegir el nostre tríptic sobre el cop de calor on trobareu uns consells per evitar-lo, a protegir-vos i a exigir els vostres drets per a defensar la vostra salut.

Comments are closed.