‘El dia a dia, en català’, campanya de la UGT de Catalunya per l’oficialitat del català a la Unió Europea

La UGT ha posat en marxa a la campanya ‘El dia a dia, en català’ per demanar l’oficialitat del català a la Unió Europea. Amb el sublema “Els drets del dia a dia també són lingüístics”, la campanya advoca perquè tothom puguem fer servir diàriament i amb normalitat en català en tots els àmbits, tant a la feina com el personal, i demana el reconeixement europeu i l’empara legal necessària perquè sigui equiparable a les altres llengües mitjanes del món.

Així, posa com a exemple tres situacions quotidianes molt habituals —i que previsiblement cada vegada ho seran més— relacionades amb les tecnologies del reconeixement de veu que, ara per ara, no podem experimentar en català: donar instruccions a un altaveu intel·ligent, indicar un lloc on anar al GPS del cotxe i publicar recomanacions a un portal web molt conegut.

La campanya parteix de la base que treballadors i treballadores també tenim drets lingüístics, tant dins com fora de la feina, i que per a exercir-los amb normalitat en el nostre dia a dia cal que el català sigui reconegut a Europa com una llengua oficial de ple dret.

Aquesta no és cap reivindicació nova del sindicat, l’any 2006, ja va posar en marxa una campanya d’enviament massiu de correus electrònics per demanar al president del Parlament europeu —aleshores Josep Borrell— que reconsiderés la seva decisió de rebutjar la proposta del Govern espanyol de permetre usar el gallec, l’euskera i el català, llengües cooficials espanyoles, en les comunicacions escrites entre la ciutadania i el Parlament.

El maig de l’any passat, la UGT de Catalunya va organitzar la jornada “Eleccions europees. Quina Europa vols? Tu decideixes”, en què una de les preguntes que es formulaven als candidats dels diferents partits convidats va ser sobre l’oficialitat del català a Europa. La majoria d’ells s’hi van mostrar a favor.

En aquest enllaç pots descarregar-te els cartells de la campanya ‘El dia a dia, en català’.

Comments are closed.