La UGT de Catalunya exigeix que s’aixequi la suspensió de la llei per afrontar l’emergència habitacional

Tribunal_ConstitucionalEl nostre sindicat denuncia la pluja de recursos del Govern espanyol i de sentències posteriors del TC, en un intent de desmantellar la capacitat executiva de la Generalitat i democràtica del Parlament

El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres recórrer al Tribunal Constitucional alguns articles de la llei catalana 24/2015 de mesures urgents per a afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica, ja que el Govern de l’Estat considera que excedeixen les competències de la Generalitat i que poden perjudicar la igualtat dels espanyols.

El Tribunal Constitucional ja va anul•lar la llei catalana que grava la producció d’energia elèctrica nuclear, va mantenir la mesura cautelar de la llei que reforma el Codi de Consum de Catalunya per la part que prohibeix suspendre el subministrament de gas i electricitat, i va declarar inconstitucional la llei que prohibeix el fracking a Catalunya.

A més, ha suspès, a petició del Govern en Consell de Ministres de divendres passat, la llei 17/2015 catalana d’igualtat entre dones i homes, la llei 6/2015 relacionada amb l’activitat dels governs locals i la llei que fixa un impost als habitatges buits i que afecta principalment les entitats bancàries propietàries d’un extens parc d’habitatges buits.

Continua així la pluja de recursos per part del Govern espanyol i sentències posteriors del Tribunal Constitucional, en un intent de desmantellar la capacitat executiva i democràtica del Govern de la Generalitat.

Des de la UGT de Catalunya denunciem aquest abús institucional que, a més, recau sobre la població més vulnerable a Catalunya. A Catalunya, el 2015 hi havia 111.200 habitatges sense perceptors d’ingressos i 222.400 amb totes les persones habitants actives desocupades. El 67% dels desnonaments que es van produir a Catalunya estan relacionats amb l’impagament del lloguer. Creix la pobresa energètica: des de 2008, el rebut de la llum ha pujat un 60% i el de l’aigua un 66%. Durant 2011, 193.000 llars catalanes –un 6,9% del total– no van poder assumir la despesa de mantenir l’habitatge a una temperatura adequada.

En aquest context, és absolutament indignant que el Govern central faci servir en la seva lluita contra les institucions catalanes a les persones més vulnerables, principals destinatàries de la majoria de lleis recorregudes o declarades inconstitucionals.

Per això,

• Exigim que s’aixequi la suspensió cautelar dels articles de la llei que avui ha estat recorreguda perquè es pugi afrontar l’emergència social a casa nostra, així com la resta de lleis recorregudes.
• Exigim que el TC deixi de ser l’arma d’un govern incapaç de lluitar contra la pobresa, de fet en genera, i que utilitza les vies judicials per evitar que els altres ho facin.
• Exigim que el Govern de l’Estat governi per a tothom, però especialment per als més vulnerables i afectats per la crisi. Que deixi de governar a gust d’entitats bancàries, grans propietaris de parc immobiliari i empreses de subministrament energètic.
• Denunciem que la veritable invasió de competències que s’està donant és la del lobby financer i de grans corporacions subministradores, que governen a través del govern executiu i que al seu torn fa ús del suposat independent poder jurídic.

Comments are closed.