logo_ugt
Rbla. del Raval 29-35, 08001 - Barcelona
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

UGT – Presons no signa l’acord de tancament de la Model

modelo
CSIF, CTAC i CCOO, amb una representació sindical de només el 40,89% al centre, han acordat uns requisits destinats a beneficiar una petita part de la plantilla

El nostre sindicat exigeix que el preacord se sotmeti a referèndum entre la plantilla

Ahir els sindicats CSIF, CCOO i CATAC van decidir signar un acord de tancament de la presó Model de Barcelona que castiga doblement els treballadors del centre penitenciari. Al fet ja de per sí penós de perdre els seus llocs de treball i ser dispersats per la resta de centres de Catalunya, ara se suma fer-ho en unes condicions en què s’incita a competir entre ells amb unes regles del joc i uns requisits clarament destinats a beneficiar només una petita part dels treballadors en perjudici del benefici general de la plantilla.

Volem aclarir que CSIF, CCOO i CATAC van obtenir en les darreres eleccions sindicals a la Model el 40,89% dels vots entre els tres sindicats, mentre que la UGT va obtenir el 28,2%.

La reunió d’ahir es va iniciar amb la presentació per part de CSIF i CATAC d’unes esmenes a la inacceptable proposta presentada per l’Administració el passat dimarts, i que, sorprenentment, l’empitjoraven encara més en alguns aspectes, particularment, pel que fa als barems que es faran servir per a la reassignació del personal.

Els barems proposats per CSIF i CATAC distorsionen d’una manera brutal el criteri de l’antiguitat que sempre ha defensat UGT-Presons i que fins i tot ells recolzaven fa uns dies. La resta de les seves esmenes, que han estat acceptades, van des de demanar que els complements retributius que han de percebre els treballadors traslladats siguin absorbibles per tal de no perdre retribucions, a impedir que personal definitiu de la Model pugui accedir a llocs de treball no ocupats de manera definitiva.

Aquestes han estat les “grans condicions” que CSIF i CATAC han demanat introduir a la proposta d’acord de l’Administració, que, recordem, era una proposta que ignorava la immensa majoria del que fins avui havien estat reivindicacions sindicals unitàries i que les aparents concessions que contenia no eren més que obvietats derivades del mandat del Parlament de Catalunya.

Posteriorment, UGT-Presons ha presentat una proposta en la que, mantenint l’essència de les nostres reivindicacions de reunions anteriors, cercàvem que l’Administració es mogués de la seva posició immobilista, i alhora desactivar la irresponsable proposta presentada per CSIF i CATAC. L’Administració ha manifestat que ja li semblava bé la proposta d’aquests dos sindicats i que no contemplava incloure cap de les propostes presentades per la UGT.

Per la seva part CCOO, desdient-se també del seu posicionament inicial, ha acceptat la proposta de barems proposada per CSIF i CATAC, amb la inclusió d’una modificació respecte de la forma de computar els serveis prestats, convertint-la en un “vestit a mida” per a uns pocs.

Davant d’aquest escenari, UGT-Presons, en un exercici de responsabilitat, ha fet un darrer intent per tal que el document recollís una sèrie de punts que entenem irrenunciables i que són:

  • Reducció al mínim de la influència de la valoració de la formació en els barems.
  • Recol·locació del personal interí de rehabilitació en un radi de 40 km.
  • Ampliació de les mesures de discriminació positiva fins als majors de 60 anys.
  • Major increment de places al Centre Penitenciari Dones i Centre Obert Barcelona 2.
  • Garantir el dret a la prioritat de retorn en els concursos de trasllats i de comandaments.
  • Compensació econòmica equivalent a sis dietes més el quilometratge.
  • Garantir el manteniment de les retribucions anuals.
  • Increment del número de canvis de serveis a 36.
  • Garantir conciliació de personal traslladat de manera forçosa.

L’Administració, abans de pronunciar-se sobre les nostres propostes, ha preguntat a la resta de sindicats si estarien disposats a incorporar les millores proposades per UGT-Presons al document que ells ja havien acceptat. Insòlitament, la resposta de CSIF, CATAC i CCOO ha estat que no estaven disposats a acceptar cap de les propostes presentades i que si s’incorporaven al document modificacions a la baremació o alguns dels punts presentats per UGT no el signarien.

Per tant, UGT-Presons no ha signat l’acord de tancament de la Model, ja que suposa un frau a la plantilla del centre, humilia els treballadors i les treballadores, els obliga a competir i a enfrontar-se entre ells, sota criteris que només beneficien uns quants, i no conté cap compensació real que mitigui l’irreversible dany que suposarà per als més de 500 professionals i les seves famílies el tancament del centre.

A més, la preocupant mostra de debilitat escenificada avui pels sindicats CCOO, CSIF i CATAC compromet greument les futures negociacions per a un nou Acord General de Condicions Laborals, i també ho acabarem pagant tots.

Des de UGT-Presons exigim a la resta de sindicats que, abans de la signatura definitiva, el preacord sigui sotmès a referèndum entre la plantilla, com sempre s’ha fet amb tots els acords laborals.

Entrades relacionades

Leave a comment