La plataforma per una Fiscalitat Justa organitza la IIª jornada ciutadana per obrir el debat públic sobre les polítiques fiscals

IIjornada-fiscalitat-justaHi participaran experts com Helena Franco, exdiputada d’Hisenda a Gipuzkoa o Miguel Ángel Mayo del sindicat de Tècnics d’Hisenda, activistes com Arcadi Oliveres o Marina Subirats, i especialistes com Ignasi Puig, en fiscalitat ambiental o Susana Ruiz, d’Oxfam Intermón

Els impostos, com a mesura de redistribució i reducció de les desigualtats, estan en el centre del debat polític i social. Moltes entitats i moviments identifiquen clarament aquest debat com la clau de volta per a revertir certes polítiques de retallades i austericidi i lluitar així contra la pobresa i l’exclusió. Alhora, l’evasió i les pràctiques d’elusió fiscal de grans empreses i fortunes són cada cop més descarades i evidents, i els casos de frau perpetrats generen un gran escàndol públic.

El proper dissabte 27 de febrer tindrà lloc a la Casa del Mar (Albareda 1, Barcelona) la IIª Jornada ciutadanaper una Fiscalitat Justa. Amb aquesta jornada, la Plataforma per una Fiscalitat Justa, Ambiental i Solidària busca obrir el debat sobre la qüestió dels impostos a la ciutadania i combatre la línea de pensamentinstal·lada en l’imaginari col·lectiu que ha anat permetent unes polítiques fiscals cada cop més regressives.

Alguns dels temes que es tractaran a la jornada tenen a veure amb la lluita contra el frau i l’elusió fiscal, l’aplicació de nous impostos ambientals a Catalunya i a Espanya o campanyes que impulsa la Plataforma com les Zones Lliures de Paradisos Fiscals, que tindran el seu tret de sortida en la mateixa jornada.

Una de les principals convidades és Helena Franco, que va ser diputada d’Hisenda i Finances de la Diputació de Gipuzkoa (2011-2015). Va ser la impulsora de l’Impost a la Riquesa i a les Grans Fortunes (IRGF),conegut com a impost Bildu, primera experiència a l’Estat espanyol d’un impost que grava la riquesa en el seu conjunt. És possible aplicar criteris de justícia al sistema fiscal? Quin efecte ha tingut l’impost sobre l’imaginari dels contribuents? Hi ha hagut fuga de capitals o patrimoni? Com ha ajudat a lluitar contra el frau ol’elusió fiscal?

La Plataforma per una Fiscalitat Justa, Ambiental i Solidària està formada per un col·lectiu de persones individuals i un conjunt d’entitats que hi donen suport. A les persones i organitzacions que formem part de la Plataforma els uneix la preocupació per l’evolució del nostre sistema fiscal, cada vegada més regressiu i injust, i el model de societat que se’n deriva.

Comments are closed.