L’any passat van ser necessaris 48 contractes per cada persona menys a l’atur

mercat-laboral-informe-contractacio
La contractació temporal en els darrers vuit anys a Catalunya s’ha incrementat un 24,5% i els contractes temporals de durada igual o inferior a un mes, un 70,4%

La UGT de Catalunya ha presentat aquest matí l’informe “Evolució de la contractació temporal a Catalunya 2008-2016”.

Malgrat l’increment de la contractació en aquests anys en valors absoluts, la quantitat no va acompanyada de qualitat en l’ocupació que es crea: es produeix un abús de la contractació temporal i parcial, moltes vegades de manera fraudulenta, amb un increment de la contractació a través d’ETT, la subcontractació i les empreses multiserveis.

Segons l’informe, la contractació temporal en els darrers vuit anys a Catalunya s’ha incrementat un 24,5% i els contractes temporals de durada igual o inferior a un mes, un 70,4%, mentre que la contractació indefinida s’ha reduït un 11,7%. L’any 2016 van ser necessaris 48 contractes per cada persona menys en situació d’atur.

També considerem alarmant l’augment de la contractació a través d’ETT, que ha augmentat un 36,3% des del 2008. A més, els contractes que han realitzat aquestes empreses de durada inferior o igual a 1 dia han crescut un 88,9%. El nombre de persones contractades per ETT que signen d’11 a 50 contractes s’ha incrementat un 89,8%, i les que signen 51 contractes o més, un 132,6%.

Davant d’aquesta situació, des de la UGT de Catalunya exigim:

  • La derogació de les darreres reformes laboral imposades i l’impuls d’unnou marc laboral que promogui l’ocupació estable i amb drets.
  • Estimular mesures actives urgents per a la creació d’ocupació en sectors més estables i  amb més qualitat, més enllà de l’ocupació precària, temporal, de curta durada i baixos salaris que s’està generant en l’actualitat, incidint especialment en els sectors industrials emergents, amb l’impuls del recent Pacte Nacional per a la Indústria.
  • Lluitar contra el frau en la contractació i l’explotació laboral amb l’increment de les mesures de control de la contractació, així com invertir recursos al Cos superior d’inspectors de Treball i Seguretat Social.
  • Impulsar una política salarial que garanteixi la capacitat adquisitiva de les persones treballadores mitjançant l’augment salarial, i situar el salari mínim interprofessional al mateix nivell que l’europeu: 1.000 euros.
  • Fomentar la contractació indefinida amb ajudes finalistes per a la competitivitat, la investigació i el desenvolupament d’aquelles empreses que tinguin menys contractes temporals i contractin persones amb dificultats d’inserció, penalitzant l’abús en la contractació temporal.
  • Reforçar els serveis públics d’ocupació amb més personal orientador, i millorar la  intermediació pública en el mercat de treball, i no donar via lliure a les agències privades de col·locació i a les empreses de treball temporal.

Comments are closed.