Reclamem que l’atorgament de la Medalla d’Honor al personal sanitari vagi acompanyada de la retirada de les retallades i la millora de les condicions laborals i retributives

A través dels mitjans de comunicació hem conegut que el Parlament de Catalunya lliurarà la Medalla d’Honor en categoria d’or a les i els professionals sanitaris. La cambra catalana vol reconèixer la feina feta a la primera línia de la lluita contra la pandèmia de coronavirus.

Des de la Secretaria de Sanitat de la UGT de Catalunya hem deixat constància del compromís demostrat pel conjunt de treballadores i treballadors de l’àmbit sanitari, absolutament de totes i tots: facultatius, infermeres, tècnics sanitaris, emergències mediques, transport sanitari, etc., però també del personal de manteniment, de neteja, administratiu… companyes i companys que han estat també imprescindibles encara que no siguin professió sanitària.

Hem tingut el més alt reconeixement que es pot demanar i ens l’ha fet arribar cada dia la ciutadania del nostre país, a qui volem dir que no té cap deute amb les i els professionals sanitaris: sempre ens hem sentit apreciats i reconeguts per la població, i aquesta és la nostra major satisfacció.

Agraïm tots els reconeixements que es puguin fer, però hi ha un deute que recau sobre el conjunt de la classe política i que cap medalla d’honor pot substituir: cal destinar els recursos necessaris al sistema sanitari públic i prendre mesures a favor l’estabilitat laboral i contra la precarietat contractual de aquells i aquelles que hem demostrat el nostre compromís professional i per això és necessari un pressupost suficient que doni resposta a les necessitats de la població en atenció primària, hospitalària, extra-hospitalària, sociosanitària, salut mental, atenció social, etc. Per aquest motiu no volem pensar que l’atorgament de la medalla d’honor sigui, un cop més, una utilització política del nostre col·lectiu buida de contingut real que doni resposta a les nostres necessitats.

Hem afrontat aquesta crisi des de la manca de personal, instal·lacions i materials provocada per molts anys de retallades i polítiques de personal encaminades únicament a precaritzar els nostres llocs de treball, amb constant pèrdua de magnífiques i magnífics professionals que han trobat fora de Catalunya el que no han sabut oferir dins del nostre país.

Aquesta situació excepcional ha posat en relleu que els treballadors i les treballadores són l’element clau pel bon funcionament del sistema sanitari, públic i privat, per tant se’ls ha de deixar de veure com un cost que s’ha de reduir i se’ls ha de reconèixer com a font de coneixement, de compromís amb la feina, elements clau en la reestructuració i millora del sistema sanitari.

És necessària la reversió definitiva de les retallades i la millora de les condicions laborals i retributives dels treballadors i les treballadores. La nostra classe política ha desaprofitat una ocasió única com ha estat l’aprovació del pressupost 2020 que resta lluny de la realitat de la Catalunya de 2020, i que encara ens manté per sota del que érem al 2010.

Les i els professionals ho han donat tot, però el moment dels aplaudiments ja ha passat. Ara és l’hora perquè la classe política d’aquest país deixi enrere les frases políticament correctes i les tradueixin en fets concrets que portin a la millora del nostre sistema sanitari públic, que reverteixin les retallades, que es renegociïn els contractes amb proveïdors i que s’eliminin intermediaris especuladors i, finalment, que permetin la incorporació de mes professionals al sistema i que es reconeguin unes condicions laborals dignes.

Comments are closed.