logo_ugt
Rbla. del Raval 29-35, 08001 - Barcelona
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Campanya de presentacions de mocions als ajuntaments catalans per derogar les lleis que fan de la vaga un delicte

vaga no es delicteLa UGT de Catalunya ha endegat una campanya de presentacions de mocions als ajuntaments de tot Catalunya amb l’objectiu que es deroguin tots els articles, tant del Codi Penal com de la Llei de Seguretat Ciutadana, que estan posant els treballadors i les treballadores en desavantatge davant de les seves reivindicacions.

El govern del PP ha tingut com un dels seus objectius principals el desmantellament de les eines de les quals disposen els treballadors per a la defensa dels seus interessos. És en aquest sentit que es va incloure l’article 315.3 a l’última reforma del Codi Penal, que criminalitza el dret a fer vagues. Un atac directe al sindicalisme als drets dels treballadors, ja que permet enviar a presó els participants en vagues.

Actualment, a Catalunya hi ha 14 encausats per participar en piquets. Formen part dels més de 300 treballadors i treballadores d’arreu de l’Estat, representants sindicals, que estan sent investigats, processats o a l’espera de judici per haver participat en les vagues generals dels darrers anys, o en accions informatives i vagues en les seves empreses. A alguns d’ells se’ls hi demana penes de presó.

La mobilització en diferents àmbits ha aconseguit recentment que un dels casos més coneguts -els 8 d’Airbus- finalment hagin quedat absolts, després que la petició fiscal sumés 66 anys de presó. El passat juliol un altre jutge, en aquest cas de Barcelona, i també davant la impossibilitat d’acreditar l’autoria de la crema d’uns contenidors, va absoldre l’Isma i el Dani, dos universitaris que van participar en un piquet durant la vaga general del 29 de març de 2012, i als qui la Fiscalia demanava 16 anys de presó per desordre públic. Aquests dos joves compromesos van passar 32 dies en presó preventiva, un greuge del qual ningú mai no els podrà rescabalar. I una jutgessa de Barcelona també va absoldre dos companys del nostre sindicat, a qui la Fiscalia demanava dos anys de presó a cadascú perquè un piquet va punxar les rodes d’un cotxe durant la vaga general del 14 de novembre de 2012.

No totes les sentències, però, han estat absolutòries. La UGT de Catalunya considera injusta la sentència dictada pel Jutjat Penal Nº 5 de Barcelona que condemna a un afiliat a la UGT que va participar a la vaga general del 29 de març de 2012 formant part d’un piquet informatiu, com autor d’un delicte de danys, pel que se li imposa una multa de 6 euros diaris durant un període de 12 mesos.

D’altra banda, la nova llei de Seguretat Ciutadana, coneguda popularment com a Llei Mordassa, ha estat utilitzada pel legislador com a un instrument per poder silenciar la veu dels treballadors i treballadores, i lligar-los encara més les mans, ja que aquesta llei penalitza l’exercici del dret a manifestar-se amb multes que, segons la gravetat, oscil·len entre els 600 i els 300.000 euros; podent arribar inclús fins als 600.000 euros (infraccions molt greus) si es tracta de manifestacions o reunions no comunicades o prohibides en indrets que tinguin consideració d’infraestructures o instal·lacions en les quals es donen serveis bàsics per a la comunitat.

Entrades relacionades

Leave a comment