logo_ugt
Rbla. del Raval 29-35, 08001 - Barcelona
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

La UGT de Catalunya denuncia que els salaris segueixen sense recuperar-se

Exigim a les empreses que apliquin els acords salarials pactats a l’AENC i l’AIC per traslladar als convenis col·lectius augments salarials al voltant del 3% i que estableixin l’increment dels salaris mínims de conveni a 14.000 euros anuals.

Segons les dades publicades ahir per l’INE, el cost salarial del primer trimestre de 2019 va augmentar un 1,9% a Catalunya i un 1,7% a Espanya, respecte el primer trimestre de 2018. Percentatges, tots dos, molt allunyats del 3% que vam pactar d’augment salarial a l’acord salarial de l’AENC i a l’Acord Interprofessional de Catalunya i que permetrien a treballadors i treballadores, guanyar poder adquisitiu.

Els costos salarials a Catalunya han pujat un 1,9%, fins a una mitjana de 2.018,40 euros mensuals. A Espanya, els costos salarials han pujat un 1,7%, fins a una mitjana de 1.876,19 euros mensuals.

Els salaris han perdut pes dins la composició del PIB. Al 2011 representaven un 48,9% del PIB mentre que ara, tan sols representen un 45,9. Els beneficis en canvi, han guanyat pes dins del producte interior brut: el 2011 suposaven un 43,3% del PIB i ara en canvi, suposen un 44,5%, tenint en compte que el beneficis han augmentat un 14,9%.

L’augment del 22,3% del SMI previst per aquest 2019, encara no és d’aplicació en moltes empreses, tot i que recordem, els 900 euros de sou mínim és vigent des de principis d’aquest any. A la pràctica, l’augment del SMI s’està portant a terme amb comptagotes i amb moltes trampes. Des de la UGT de Catalunya reclamem, per una banda, un salari mínim digne de 1.000 euros, que és el que recomana la Carta Social Europea (el 60% del sou mig d’un país); i de l’altre, denunciem la falta d’aplicació real del salari mínim que incrementi els sous més baixos dels treballadors i treballadores. Vetllarem pel compliment del salari mínim i no deixarem que la pujada salarial prevista es dugui a terme absorbint els complements salarials. No tolerarem les trampes.

Des de la UGT de Catalunya:

  • Exigim a les empreses que apliquin tant l’acord salarial pactat al AENC com a l’Acord Interprofessional de Catalunya, acords que han de traslladar als convenis col·lectius augments salarials al voltant d’un 3% -que permetin guanyar poder adquisitiu- i que estableixin l’increment dels salaris mínims de conveni a 14.000 euros anuals.
  • La falta de correlació entre creixement econòmic, augment de beneficis empresarials i evolució salarial es deu fonamentalment al desequilibri en la correlació de forces introduït en la negociació col·lectiva amb la Reforma Laboral de 2012. I per això reclamem mesures immediates que reverteixin les reformes laborals.

Entrades relacionades