logo_ugt
Rbla. del Raval 29-35, 08001 - Barcelona
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

La UGT de Catalunya presenta l’Informe de Sinistralitat 2021

Aquest matí, a escasses hores del Dia Internacional de la Seguretat i la Salut en el Treball, la UGT de Catalunya ha presentat “l’Informe de sinistralitat laboral del 2021, La prevenció en el centre de la recuperació. Fer de la salut laboral un dret fonamental”.
Aquest, situa l’actual realitat a Catalunya vers la sinistralitat i l’anàlisi de la seva evolució en especial comparació amb les dades del 2020. Des de la UGT de Catalunya volem contribuir a la millora de condicions de seguretat i salut en el treball i augmentar la protecció de la integritat dels treballadors i treballadores.
Entre les dades recollides en aquest informe, cal destacar que els accidents laborals amb baixa durant el període 2013-2021 han augmentat el 25,03%, el que manifesta una tendència preocupant a l’alça malgrat la forta baixada que es va registrar l’any 2020 a causa de la pandèmia.  Aquesta tendència es confirma també en el comportament dels accidents mortals i en els accidents in itíner durant els darrers nou anys. Una de les dades més impactants és que al voltant de 800 persones han perdut la vida entre aquests anys, com a conseqüència de les males condicions de treball i falta de prevenció a les seves feines.
Allò que no es declara no és preventiu. Estem encara lluny de les dades del 2019, i això té relació amb la saturació que ha rebut Sanitat aquests últims 2 anys. Només Barcelona acumula el 70% d’accidents a Catalunya seguit de Girona, Tarragona i Lleida.
Paral·lelament, tal com ha comentat Gilgado, un punt important de l’informe és les baixes laborals i malalties que els treballadors i les treballadores pateixen en relació amb la salut mental. Cal que es reconeguin les patologies de trastorns mentals que estiguin agreujats per la feina i s’ha d’exigir a les empreses dur a terme l’avalució dels riscos psicosocials.
La sinistralitat laboral a Catalunya és una xacra que ha tingut com a conseqüència la pèrdua de la vida de centenars de treballadors i treballadores. Lluny de trobar solucions per posar fi a les inacceptables dades de sinistralitat, aquestes han anat en augment any rere any.
Podeu consultar l’informe en aquest enllaç.

 

Entrades relacionades