100 anys de la vaga de La Canadenca i de la jornada laboral de vuit hores. I ara, què?

El 3 d’abril de 1919, un reial decret va establir a Espanya la jornada laboral de vuit hores. Va ser una de les grans victòries de la classe obrera i del sindicalisme, que es va aconseguir gràcies a la vaga general de gairebé dos mesos iniciada amb l’aturada dels treballadors de La Canadenca a Barcelona –convocada per la CNT amb el lideratge del “Noi del Sucre”- i del suport a la protesta per part de la UGT, quan el seu líder, Francisco Largo Caballero, va amenaçar el Govern d’estendre la vaga general a tot l’Estat.

Per commemorar aquest centenari, el proper 3 d’abril la UGT de Catalunya organitzem l’acte “100 anys de La Canadenca. I ara, què?” per conèixer com es va aconseguir la fita històrica de la jornada de 8 hores i debatre cap a on s’ha d’encaminar la jornada laboral en els propers anys. Ho farem amb els ponents Josep Brunet, enginyer industrial tècnic i patró de la Biblioteca Pública Arús, i Carmen Castro, economista i experta en polítiques d’igualtat de gènere. Clourà la jornada el secretari general de la UGT de Catalunya, Camil Ros.

JOSEP BRUNET, enginyer tècnic industrial, va ser gerent de la Biblioteca Pública Arús i centre de recerca especialitzat en moviments socials contemporanis, i ens parlarà de l’impacte històric que va tenir en Largo Caballero i les mobilitzacions per part de la UGT a principis del segle XX per aconseguir aquesta històrica fita.

CARMEN CASTRO, activista feminista experta en polítiques de gènere i doctora en Economia, ens parlarà de la necessitat de la reducció de la jornada laboral des d’una perspectiva de gènere i sostenibilitat social. Podeu conèixer el seu currículum i treball a www.singenerodedudas.com.

L’acte tindrà lloc a les 11 hores a la Sala de les Brigades Internacionals de la UGT de Catalunya (Rambla de Santa Mònica, 10, Barcelona).

Aquest acte s’emmarca dins del Fòrum Primer de Maig de la UGT de Catalunya.

En aquest enllaç trobaràs el cartell de la jornada.

Comments are closed.