Exigim la retirada immediata dels equips de respiració autònom que actualment utilitzen els Bombers de la Generalitat

bombersEls representants dels treballadors i delegats de prevenció i membres del Comitè de Salut i Seguretat Laboral dels bombers de la Generalitat de la UGT, CATAT, CSIF i COS han remès al conseller d’Interior, Joaquim Forn, un manifest on alerten del risc laboral greu imminent que afecta la totalitat de col·lectiu de bombers de guàrdia cada dia a tot Catalunya pel que fa a l’estat dels seus equips de respiració autònom.EP

L’equip de respiració autònom que fan servir els bombers en les seves actuacions diàries en atmosferes tòxiques és considerat en el seu conjunt com a EPI de categoria III. Ara bé, des de fa més de tres anys, els membres del Comitè de Salut i Seguretat Laboral n’han denunciat la no traçabilitat i la no renovació de les màscares, així com els diferents accidents i incidents que s’ha produït arreu del territori. Per aquest motiu s’ha demanat reiteradament un pla de substitució total de les màscares i els cascos de bombers per tal de garantir la seguretat de tots els treballadors.

Aquesta demanada ha estat duta a la Inspecció de Treball, que ens dona la raó i diu que s’ha de canviar la totalitat de les màscares com més aviat millor.

En la darrera sessió del Comitè de Salut i Seguretat Laboral dels Bombers, celebrada el passat 7 de juny, es van tractar els accidents i els incidents causats per aquestes màscares i quines eren les mesures que calia prendre al respecte. I va quedar palès que la responsabilitat de qualsevol accident greu amb la utilització d’aquests EPI és de la Direcció General de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvaments de la Generalitat de la Catalunya, de la qual el conseller d’Interior n’és el màxim responsable.

Només durant el mes de juliol ja hi han hagut tres incidents/accidents causats pel mal estat de les màscares. L’últim d’ells es va produir el passat divendres, 21 de juliol, un accident greu que va comportar l’hospitalització d’un bomber per inhalació de fums.

Per aquesta raó, des de la UGT-Bombers sol·licitem:

  • Un pla de xoc urgent i imminent que garanteixi la substitució de les màscares, els cascs i les espatlleres en mal estat a tot Catalunya. No acceptem que no es pugui dur a terme aquesta substitució imminent per raons econòmiques, ja que afecta la seguretat dels treballadors i les treballadores amb risc greu per a la seva vida.
  • Demanem la dimissió o el cessament de la subdirector general tècnica si en el termini d’una setmana no s’ha dut a terme la substitució o la retirada del servei de la totalitat d’aquestes màscares.

 

Comments are closed.