logo_ugt
Rbla. del Raval 29-35, 08001 - Barcelona
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Dies internacionals

En aquest apartat podeu consultar tots els dies internacionals, així com tots els materials i activitats que s’elaboren des de la Secretaria d’Igualtat per tal de commemorar, visibilitzar i reivindicar aquests dies.

11 de febrer

Dia de la Dona i la Nena a la Ciència

L’any 2015 l’Assemblea General de les Nacions Unides va proclamar per l’11 de febrer com el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència per tal de promoure la participació plena i en condicions d’igualtat de les dones i les nenes en l’educació, la capacitació, l’ocupació i els processos d’adopció de decisions en la ciència, i eliminar tota mena de discriminació contra les dones en les esferes de l’educació i l’ocupació, tot trencant les barreres jurídiques, econòmiques, socials i culturals mitjançant polítiques i plans d’estudi en el camp de la ciència per fomentar una major participació de les dones i les nenes i reconèixer-ne els seus èxits. Es va celebrar per primera vegada l’11 de febrer de 2016.

22 de febrer

Dia Europeu de la Igualtat Salarial entre dones i homes

A la UE, les dones cobren entorn a un 14% menys per hora que els homes de mitjana. Això equival a dos mesos de salari. És per això que la Comissió Europea marca el 4 de novembre com un dia simbòlic per conscienciar que les treballadores europees encara guanyen de mitjana menys que els homes. Lluita contra la bretxa salarial de gènere.

8 de març

Dia Internacional de les Dones

O dit també Dia de la Dona Treballadora.

Reivindicació del feminisme denunciant el sexisme. Aquest dia commemora la lluita de les dones per la seva participació, juntament amb els homes, en l’àmbit laboral, i per tant pel dret a la independència econòmica.

La primera celebració va tenir lloc el 19 de març de 1911 a Alemanya, Àustria, Dinamarca i Suïssa.

31 de març

Dia de la Visibilitat Trans

Vol donar a conèixer la realitat trans i sensibilitzar en contra de la discriminació cap a les persones trans de tot el món.

Persona que no s’identifica amb el gènere que li va ser assignat en néixer segons les seves característiques biològiques, sigui perquè se sent del gènere contrari o bé perquè la seva identitat no s’ajusta a les categories de gènere tradicionalment establertes.

26 d’abril

Dia de la Visibilitat Lèsbica

Jornada per defensar la igualtat de drets de les lesbianes i contribuir a fer visible les seves realitats amb la construcció d’un imaginari col·lectiu que s’ajusti a la diversitat existent a la nostra societat.

17 de maig

Dia Internacional contra la LGTBI-fòbia

Commemora la desclassificació de l’homosexualitat com a malaltia mental per part de l’Organització Mundial de la Salut el 17 de maig de 1990. Té la finalitat de sensibilitzar sobre l’LGTBI-fòbia i promoure l’interès de les autoritats i la ciutadania per garantir els drets LGTBI al món, i denunciar la discriminació de la que són objecte totes les persones amb preferències sexuals diferents a les convencionals.

28 de maig

Dia Internacional d’Acció per a la Salut de les Dones

Fer difusió de l’estat de salut de les dones, de les seves necessitats i demandes, i del compromís de les administracions per donar-hi resposta.

L’origen d’aquesta commemoració es remunta a l’any 1987, quan en una reunió de la Xarxa Mundial de Dones pels Drets Reproductius que es va tenir lloc a Costa Rica, la Xarxa de Salut de les Dones Llatinoamericanes i del Carib va proposar la creació d’un Dia Internacional d’Acció per a la Salut de les Dones.

28 de juny

Dia Internacional de l’Orgull LGTBI

Recorda que el 1969, a la ciutat de Nova York, es va produir una batuda policial al local gai Stonewall Inn. Va ser la primera vegada que les persones gai es rebel·laven contundentment contra la repressió institucional i social que patia. Es considera que aquest succés va marcar l’inici de l’alliberament homosexual. El 26 de juny de 1977, a les Rambles de Barcelona, va tenir lloc la primera manifestació pels drets de les persones LGTBI de l’Estat espanyol.

23 de setembre

Dia Internacional de la Bisexualitat

Va establir-se per primera vegada l’any 1999 a Califòrnia. La finalitat és reivindicar, reconèixer i celebrar la bisexualitat, a més de respondre a la marginació i als prejudicis, dins del clúster LGTBI i de la ciutadania en general, cap a les persones bisexuals.

21 d’octubre

Dia Internacional d’Acció per la Despatologització Trans

Dia pensat com un acte reivindicatiu i d’acció a diverses ciutats del món, amb l’objectiu de retirar les categories «disfòria de gènere» i «trastorn de la identitat de gènere» tant del Manual diagnòstic i estadístic dels trastorns mentals, de l’Associació Psiquiàtrica Americana, com de la Classificació internacional de malalties de l’Organització Mundial de la Salut. La Plataforma STP (campanya internacional Stop Trans Pathologization), demana la inclusió d’una menció no patologitzant a l’actual classificació de l’Organització Mundial de la Salut.

Novembre-desembre

Campanya “Jo treballo gratis”

Les dones europees treballen gratis des del novembre al 31 de desembre. Els dies exactes i les dates surten de les dades de bretxa salarial entre dones i homes del dia 22 de febrer, Dia Europeu de la Igualtat Salarial entre dones i homes.

Dia per la lluita per aconseguir la igualtat salarial de gènere.

25 de novembre

Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones

Convida als governs, els organismes, òrgans, fons i programes del sistema de les Nacions Unides, i a altres organitzacions internacionals i organitzacions no governamentals, segons pertoqui, al fet que organitzin aquest dia d’activitats dirigides a sensibilitzar a l’opinió pública respecte del problema de la violència contra la dona.

1 de desembre

Dia Mundial de la Lluita contra la SIDA

Recorda totes les persones que han mort com a conseqüència del VIH i per sensibilitzar la ciutadania vers aquesta malaltia.